Πως το ελληνικό SEO έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια

Το SEO σε όλο τον κόσμο αλλάζει κι εξελίσσεται συνεχώς και ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι και η Google αλλάζει συνεχώς τον αλγόριθμο της, προκειμένου να προσφέρει στους χρήστες της όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα στα πιο εύχρηστα sites στους χρήστες της. Αυτό είναι άλλωστε που κάνει και τη Google να ξεχωρίζει από τις άλλες μηχανές αναζήτησης και να έχει γίνει το όνομα της συνώνυμο με την αναζήτηση στο internet. Είναι λοιπόν λογικό μαζί με το γενικότερο SEO να εξελίσσεται και το Greek SEO στην Ελλάδα.

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά στην Ελλάδα εργάζονται πολλοί και πάρα πολύ ικανοί SEO experts οι οποίοι και καταρτίζονται συνεχώς γύρω από τον κλάδο τους και βοηθούν πολλές επιχειρήσεις – από τις πιο μικρομεσαίες μέχρι τις πιο μεγάλες – να βελτιώσουν την κατάταξη στους στις σελίδες αποτελεσμάτων και αν αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους για να μπορούν να βελτιώσουν τα κέρδη τους και να πετύχουν έναν ακόμη πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ας δούμε λοιπόν πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στον κόσμο του SEO στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Οι πηγές για ενημέρωση σχετικά με το SEO έχουν αυξηθεί σημαντικά

Πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς κάποιο Ελληνικό site ή Blog σχετικό με το SEO, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πολλοί καταξιωμένοι SEO μοιράζονται με το κοινό και τους συναδέλφους τους τα τελευταία νέα του χώρου και φυσικά στρατηγικές και τακτικές που έχουν δοκιμαστεί με αποτελεσματικότητα είτε από τους ίδιους είτε από άλλους SEO experts σε όλο τον κόσμο. Πλέον λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια πραγματική Ελληνική SEO σκηνή, η οποία μάλιστα είναι και αρκετά «ορατή» πράγμα που έχει κάνει το SEO πιο γνωστό και προσβάσιμο σε όλους, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη του.

Ο κόσμος ξέρει τι είναι το SEO

Μέχρι και πριν από 10 χρόνια αν μιλούσε κάποιος για SEO θα τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι είναι κι έπρεπε να γίνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να καταλάβει κάποιος την αξία του. Εννοείται ότι οι πιο διορατικοί απεκόμισαν πολύ μεγάλα οφέλη. Πλέον όμως ο κόσμος έχει εξοικειωθεί πάρα πολύ με το internet και τις μηχανές αναζήτησης και γνωρίζει και αρκετά γύρω από τα πιο «θεωρητικά» θέματα του διαδικτύου, οπότε το SEO δεν είναι πλέον τελείως άγνωστη λέξη. Μπορεί κάποιος να μην ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά γνωρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την ιστοσελίδα της επιχείρησης του, άρα και την ίδια την επιχείρηση, να αναπτυχθεί.

Οι νοοτροπίες των πελατών αρχίζουν να αλλάζουν

Το σημαντικότερο που έχουν πετύχει οι Έλληνες SEO είναι πως οι πελάτες τους πλέον τους βλέπουν σαν ειδικούς και μάλιστα με μεγάλη κατάρτιση. Καταλαβαίνουν πως αυτό που κάνουν είναι κάτι πολύ δύσκολο που απαιτεί πολλές γνώσεις και μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Στο παρελθόν τα εν λόγω οφέλη οι περισσότεροι πελάτες τα περίμεναν άμεσα και δεν καταλάβαιναν τη σημασία του σωστού σχεδιασμού μιας στρατηγικής και της λεπτομερούς της αγοράς με αποτέλεσμα να πιέζουν τους SEO τους.

Πλέον οι πελάτες καταλαβαίνουν ότι το SEO είναι κάτι που θέλει τον χρόνο του και οι πιέσεις που ασκούν στους SEO δεν είναι πια παράλογες, αρκεί βέβαια και αυτοί να επικοινωνούν τακτικά και με διαφάνεια μαζί τους και να τους προσφέρουν μετρήσεις και άλλα στοιχεία που να στηρίζουν τα λεγόμενα και τις υποσχέσεις τους.

Υπάρχει πλέον εξειδίκευση

Στο παρελθόν, το SEO ήταν κάτι που αναλάμβανε ένας web designer ή προγραμματιστής για να βγάλει κάποιο εξτραδάκι ή να βοηθήσει κάποιον φίλο του. Στις μέρες μας όμως υπάρχουν πάρα πολλοί μεμονωμένοι επαγγελματίες αλλά κι επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με το SEO πράγμα που δείχνει πόσο επικερδής έχει γίνει η εν λόγω αγορά. Εννοείται ότι η εξειδίκευση είναι απαραίτητη για όσο το δυνατόν πιο άρτια αποτελέσματα.