Ποια υλικά στα γυναικεία εσώρουχα προκαλούν αλλεργίες

Αισθάνεστε μερικές φορές να σας συμβαίνει κάτι περίεργο εκεί κάτω; Μία φαγούρα που δεν λέει να περάσει για αρκετή ώρα; Πριν τρελαθείτε από τη ανησυχία για το τί μπορεί να έχει συμβεί και τρέξετε στο γιατρό, τι θα λέγατε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην επιλογή των εσωρούχων σας; Τα μοντέρνα γυναικεία εσώρουχα και ανδρικά εσώρουχα μπορεί να περιέχουν συνθετικές ίνες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργίες.

Ποιος είναι οι κοινές αιτίες  αλλεργιών στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

Οι αλλεργίες δεν οφείλονται  σε όλα τα υλικά που συνθέτουν ένα ρούχο. Άλλες αιτίες αλλεργιών προκαλούνται από αρώματα απορρυπαντικών, μαλακτικά υφασμάτων ή ακόμα και από σαπούνι ή σαμπουάν που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο του σώματος. Το λατέξ που βρίσκεται στο προφυλακτικό ή στα γάντια από καουτσούκ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπτώματα αλλεργίας που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο Latex θα πρέπει να το λένε κάθε φορά που αγοράζουν ένα εσώρουχο ή κάποιο προϊόν που τα επηρεάζει.

Είσαι αλλεργικός με τα εσώρουχά σου;

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής θεωρείται ως ένα από τα πιο τυπικά συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης στα ρούχα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα ή φλεγμονή, ερυθρότητα ή κόκκινα καντήλες και κνησμό. Το δέρμα μπορεί επίσης να γίνει φολιδωτό όταν σπάσουν οι φουσκάλες και διαρρεύσει το υγρό. Μπορεί επίσης να σκουρύνει ή να γίνει δερματώδες και να παρουσιάσει σκασίματα, λόγω κνησμού και φλεγμονής. Η θυλακίτιδα και η ακμή μπορεί να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από ρούχα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, σπυράκια και κνησμό. Όταν τα σωματίδια μεταλλικής σκόνης αναμιγνύονται με τον ιδρώτα, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινάδες ή φουσκάλες.

Εάν υποψιάζεστε ότι τα εσώρουχα που φοράτε σας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, τότε η καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.  Η σωστή διάγνωση θα ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη λύση που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα τι σας πειράζει και να επιλέξετε τα κατάλληλα εσώρουχα.

Ψάξτε για γυναικεία εσώρουχα που δεν περιέχουν λάτεξ. Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε την ετικέτα, καθώς το λάτεξ βρίσκεται κυρίως στο λάστιχο της ζώνης των εσωρούχων. Ελέγξτε εάν το λάτεξ είναι κρυμμένο ή εάν μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα. Ρωτήστε για τη σύνθεση στο βαμβάκι. Μερικοί είναι αλλεργικοί, ακόμη και στο βαμβάκι, ειδικά όταν δεν είναι βιολογικό. Προσδιορίστε λοιπόν την περιεκτικότητα σε ίνες και ελέγξτε διεξοδικά την ετικέτα, ώστε να γνωρίζετε πώς είναι κατασκευασμένο το εσώρουχο. 

Είναι γνωστό ότι τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα υπάρχουν στα περισσότερα μη βιολογικά ρούχα. Τα υπολείμματα αυτών των τοξικών χημικών ουσιών μπορεί να υπάρχουν στα ρούχα ακόμα κι αν τα πλένετε πριν τα φορέσετε. Όταν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε οργανικά υλικά, δεν μειώνετε απλώς τον κίνδυνο να αποκτήσετε δερματίτιδα αλλά βοηθάτε και το περιβάλλον.

Τα καθημερινά ρούχα ή υφάσματα πρέπει να αποτελούνται κυρίως από βαμβάκι, καθώς οι φυσικές ίνες θα είναι απαλές για το δέρμα, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Μείνετε μακριά από συνθετικά υλικά όπως τη Lycra ή το νάιλον, που παγιδεύουν τη θερμότητα και την υγρασία στις ευαίσθητες περιοχές και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για λοιμώξεις και άλλες παθήσεις.

Αποφύγετε τα στρινγκ αν δεν είναι απαραίτητα. Τα στρινγκ μπορεί να είναι σέξι, αλλά το να φοράτε συχνά στρινγκ, ειδικά όταν γυμνάζεστε, μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση βακτηρίων. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπίτιδες ή ουρολοιμώξεις. Εάν χρειάζεται πραγματικά να φορέσετε ένα στρινγκ, τότε φροντίστε να είναι κατασκευασμένο από οργανικό βαμβάκι.