Οι εκπαιδευτικές προκλήσεις στο Πήλι, ένα απομακρυσμένο χωριό της Βόρειας Εύβοιας

Για τους περισσότερους από εμάς, η εικόνα ενός μικρού χωριού, με φυσικούς θησαυρούς, που περιβάλλεται από ένα πλούσιο πευκοδάσος και δίπλα έχει μια ωραία παραλία, φαντάζει ειδυλλιακή. Η ζωή όμως εκεί έχει πολλές προκλήσεις όπως μας λέει η κα Αλεξάνδρα Πάσχου, που διευθύνει το Δημοτικό Σχολείο Πηλίου, στην Βόρεια Εύβοια. Μια περιοχή που πέρασε πολλά το καλοκαίρι του 2021, με τις καταστροφικές φωτιές.

Η σχολική καθημερινότητα των μαθητών στο Πήλι -και άλλων παρόμοιων χωριών- ίσως διαφέρει από ένα σχολείο σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Η συνύπαρξη μαθητών διαφορετικών ηλικιών και τάξεων στο ίδιο τμήμα, αφού το σχολείο είναι ολιγοθέσιο, εξασφαλίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων που προϋποθέτουν, συνεργασία, ομαδικότητα και αυτονομία. Η καθημερινότητα όμως των ανθρώπων στην περιοχή, και ιδίως των παιδιών, έχει διαταραχθεί, καθώς υπήρξαν πολλές αλλαγές μετά τις φωτιές και η επίδραση των καταστροφών ήταν μεγάλη, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Η οικονομία όχι μόνο του Πηλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Από μόνη της όμως η γεωγραφική θέση του χωριού έχει τη δυσκολία του για δασκάλους, μαθητές και γονείς, καθώς οι μετακινήσεις, τους χειμερινούς κυρίως μήνες, είναι πολύωρες, και περιορίζονται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, οι ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό δε βοηθάνε στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων.

Έτσι, για να υπάρξουν εκπαιδευτικές δράσεις, η κα Πάσχου τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της προσωπικής προσπάθειας, όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και της συμπαράστασης των γονέων και της αμέριστης συνεργασίας της τοπικής κοινότητας και της δημοτικής αρχής. Η διδασκαλία σε ένα μικρό χωριό έχει και τα θετικά του σημεία, καθώς μπορεί να γίνει, όπως μας λέει, περισσότερο προσωποποιημένη και μαθητοκεντρική, δίνοντας την ευκαιρία στον εκπαιδευτικό να εστιάζει σε μεγαλύτερο βαθμό στις μαθησιακές ανάγκες κάθε μαθητή.

Σήμερα, σημειώνει η Διευθύντρια του σχολείου, είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν πόροι ώστε να αναβαθμιστούν οι υποδομές του χωριού, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και έτσι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Αυτό ισχύει και στα εκπαιδευτικά θέματα. Η ανάπτυξη των υποδομών του σχολείου και ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού έργου απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα η κ. Πάσχου φιλοξένησε στο χώρο του σχολείου, το Κινητό Σχολείο του Δάσους της ActionAid. Ένα βαν που έχει εξοπλισμό για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και δημιουργικών δραστηριοτήτων, το οποίο ταξιδεύει από χωριό σε χωριό με στόχο ν’ αλληλεπιδράσει με τα παιδιά αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Αυτό μάλιστα που επισημαίνει η κα Πάσχου είναι ότι με μηδενικό κόστος δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά και στους γονείς να συμμετέχουν χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν κάπου μακριά αλλά ακριβώς εκεί, στο χωριό και κοντά στο σπίτι τους.

Στο Κινητό Σχολείο του Δάσους μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παίξεις με την παρέα σου, να ακούσεις τη φύση, να πεις μια ιστορία για σένα ή τον τόπο σου. Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, γίνονται εξερευνητές της Βόρειας Εύβοιας, ενώ καταγράφουν ιστορίες, αναμνήσεις, παραδόσεις του τόπου, φέρνουν φωτογραφίες της περιοχής, οι οποίες στο τέλος του προγράμματος θα ψηφιοποιηθούν και θα παρουσιαστούν σε μια διαδραστική έκθεση με τίτλο «Ο δρόμος της Ευβοιώτικης ελπίδας». Όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί από χωριό σε χωριό, θα δωριστεί στο δασικό μουσείο της περιοχής ώστε να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες αλλά και σχολεία από όλη την Ελλάδα. Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει μια υπερήφανη παρακαταθήκη, να διαφυλάξει και να μεταφέρει την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις, το σχολείο, φιλοξένησε αρχές Ιουνίου, και τον Παγκόσμιο Πολίτη 2Π, και πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και η παράδοση της εκπαιδευτικής βαλίτσας. Ο 2Π είναι ένα αγαπημένο από τα παιδιά, καθώς και τους δασκάλους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ActionAid (δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.actionaid.gr/gia-ekpaideytikoys) που μέσα από δραστηριότητες, και με μια πληθώρα μεθοδολογιών απτικού και οπτικού υλικού, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο κόσμος, ενώ παίρνουν το ερέθισμα να προβληματιστούν για το ποιος είναι ο δικός τους ρόλος μέσα σε αυτόν.

Όλες αυτές οι ενέργειες καθώς και η δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, που βρίσκεται στη Στροφυλιά και υποδέχεται τους κατοίκους της περιοχής για να συμμετάσχουν σε δωρεάν προγράμματα και δράσεις, υλοποιείται από την ActionAid σε συνεργασία με τους οργανισμούς ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo) με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.

Το πως θα είναι το μέλλον της περιοχής αναρωτιέται κανείς, όταν πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες, που προϋπήρχαν, προστέθηκε και μια φυσική καταστροφή. Αυτό όμως εξαρτάται, μας υπενθυμίζει η Διευθύντρια του απομακρυσμένου Πηλίου, σε μεγάλο βαθμό, από την προσωπική προσπάθεια και συμμετοχή του καθενός και της καθεμιάς, αλλά και των τοπικών φορέων και του Δήμου. Είναι δηλαδή μια συλλογική προσπάθεια. Και εμείς θα συμφωνήσουμε.