Εύβοια: Ένα απίστευτο πλάσμα κολυμπούσε στην παλιά γέφυρα στη Χαλκίδα!

Εύβοια
Εύβοια

Δείτε τι πλάσμα κολυμπούσε στην παλιά γέφυρα στη Χαλκίδα

Εύβοια: Κολυμπούσε στην παλιά γέφυρα στη Χαλκίδα
Εύβοια: Κολυμπούσε στην παλιά γέφυρα στη Χαλκίδα

Τι και αν είχε κρύο, το πλάσμα της φωτογραφίας κολυμπούσε στην παλιά γέφυρα στη Χαλκίδα.

Θα πάθετε πλάκα αν δείτε τι κολυμπούσε στα νερά στην παραλία Χαλκίδας.

Άφωνοι έμειναν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι περαστικοί στην παραλία της Χαλκίδας κοντά στην παλιά γέφυρα όταν την είδαν να πλατσουρίζει μέσα στα νερά!

Κέντρισε αμέσως τα βλέμματα και αρκετός κόσμος πήγε στα κάγκελα της παραλίας για να θαυμάσει από κοντά το θέαμα με το πλάσμα που κολυμπούσε.

Ατάραχο το μικρό πλασματάκι κολυμπούσε στα νερά του Ευβοίκού με τα ρεύματα του Ευρίπου να το παρασέρνουν.

Ήταν πρωινές ώρες στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας.

Όσοι περνούσαν από την παραλία και έριχναν μια ματιά στην θάλασσα, είμαστε σίγουροι ότι θα είδαν έναν απρόσμενο επισκέπτη.

Έναν επισκέπτη που όποιοι τον είδαν άρχισαν να ουρλιάζουν από θαυμασμό. “Κοίτα ποιος ήρθε!” έλεγε ο ένας στον άλλο με θαυμασμό.

Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο αυτό αλλά τουλάχιστον μια φορά τον μήνα συμβαίνει. Καθώς έκαναν την βόλτα τους στην παραλία της Χαλκίδας, κοίταξαν πιο προσεκτικά στα νερά.

Τι νομίζετε ότι είδαν; Όχι κάτι το εξωπραγματικό. Είδαν μία υπέροχη επισκέπτρια.

Ο λόγος για μία θαλάσσια χελώνα που βγήκε στα ρηχά και κολυμπούσε και την οποία εντόπισε περαστικός. Μάλιστα την φωτογράφισε και την ανέβασε στα social media.

Οι θαλάσσιες χελώνες, όπως οι άλλες χελώνες (Χελώνια) είναι εξώθερμα ερπετά και διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες, το οποίο είναι μια προσαρμογή στην επίγεια ζωή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χελώνες κολυμπούν στη Χαλκίδα

Μια θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα ήταν η αιτία να κάνει πολλούς να πάρουν τα τηλέφωνα τους και να αποθανατίσουν αυτήν την όμορφη εικόνα.

Η χελώνα καρέτα καρέτα είναι το πιο διαδεδομένο είδος θαλάσσιας χελώνας στις Ελληνικές θάλασσες. Συχνά βρίσκεται στις ελληνικές ακτές και νησιά για να αναπαραγάγει.

Οι παραλίες της Μεσσηνίας, της Ζακύνθου, της Κρήτης, και της Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων, είναι γνωστές για την ύπαρξη χελωνών. Βέβαια και στην Εύβοια, πολλές φορές έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Μια χελώνα καρέτα – καρέτα κολυμπούσε στη Χαλκίδα

Η συγκεκριμένη χελώνα είχε μήκος παραπάνω από 1 μέτρο, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία. Οι ειδικοί πάντως λένε ότι εφόσον το μήκος της ξεπερνά το ένα μέτρο, το βάρος της μπορεί να φτάσει τα 150 κιλά.

Στην φωτογραφία που αμέσως έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, βλέπουμε την χελώνα να κολυμπά στα καταπράσινα νερά στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας. Άφωνοι οι επισκέπτες που εκείνη την ώρα απολάμβαναν την βόλτα τους στον παραλιακό πεζόδρομο.

Εύβοια χελώνα
Εύβοια: Χελώνα καρέτα-καρέτα κολυμπούσε στη Χαλκίδα

Η πιο ωραία εικόνα να βλέπουμε μια θαλάσσια χελώνα να κολυμπά στον Ευβοϊκό και βέβαια θα ήταν περισσότερες αν φροντίζαμε για αυτό. Η χελώνα καρέτα αντιμετωπίζει απειλές όπως η αλιεία, η ρίψη πλαστικών, η ρύπανση των θαλασσών.

Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν φεύγουμε από την παραλία και αφήνουμε τα πλαστικά μας εκεί. Αυτή η κίνηση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα “σκοτώσει” τα αγαπημένα μας πλάσματα. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε.

Ένα άλλο θέμα είναι και η έντονη πίεση που ασκείται από την οικιστική και την τουριστική ανάπτυξη, φτιάχνοντας beach bar, βάζοντας ξαπλώστρες παντού, βάζοντας φώτα στις παραλίες κλπ.

Νεκρές χελώνες καρέτα – καρέτα στη Χαλκίδα

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που σε ακτές της Χαλκίδας έχουμε νεκρές χελώνες καρέτα – καρέτα.

Οι χελώνες καρέτα-καρέτα (Caretta caretta) αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους και απειλές που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατό τους.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις όπου έχουν βρεθεί νεκρές χελώνες καρέτα – καρέτα.

Αυτό το υπέροχο πλάσμα, που βλέπετε στην φωτογραφία, έβγαλε το κύμα σε ακτή στη Χαλκίδα. Περαστικοί την είδαν ζωντανή και κάλεσαν τους αρμόδιους για να την εναποθέσουν στη θάλασσα.

Λίγα λεπτά αργότερα, τα νέα δεν ήταν και τόσο καλά μιας και η χελώνα καρέτα-καρέτα ήταν νεκρή.

Η αισιόδοξη είδηση για την χελώνα καρέτα – καρέτα

Αισιόδοξη είναι η εικόνα από τη Ζάκυνθο για τις χελώνες Καρέτα Καρέτα καθώς, από τις περισσότερες από 1.800 φωλιές που καταμετρήθηκαν στον κόλπο του Λαγανά αναμένεται να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερα από 200.000 χελωνάκια.

Και είναι μια πολύ αισιόδοξη είδηση μιας και ο αριθμός αυτός καθιστά τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τις περισσότερες φωλιές των τελευταίων σαράντα χρόνων στη Ζάκυνθο, η οποία αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος αναπαραγωγής της Καρέτα Καρέτα στη Μεσόγειο.

Η εξέλιξη επαληθεύει την αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο τα τελευταία δέκα χρόνια, που οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται τις τελευταίες δεκαετίες, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.