Ήταν πρωινές ώρες στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας. Όσοι περνούσαν από την παραλία και έριχναν μια ματιά στην θάλασσα, είμαστε σίγουροι ότι θα είδαν έναν απρόσμενο επισκέπτη. Έναν επισκέπτη που όποιοι τον είδαν άρχισαν να ουρλιάζουν από θαυμασμό. “Κοίτα ποιος ήρθε!” έλεγε ο ένας στον άλλο με θαυμασμό.
Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο αυτό αλλά τουλάχιστον μια φορά τον μήνα συμβαίνει. Καθώς έκαναν την βόλτα τους στην παραλία της Χαλκίδας, κοίταξαν πιο προσεκτικά στα νερά. Τι νομίζετε ότι είδαν; Όχι κάτι το εξωπραγματικό. Είδαν μία υπέροχη επισκέπτρια. Ο λόγος για μία θαλάσσια χελώνα που βγήκε στα ρηχά και κολυμπούσε και την οποία εντόπισε περαστικός. Μάλιστα την φωτογράφισε και την ανέβασε στα social media.
Οι θαλάσσιες χελώνες, όπως οι άλλες χελώνες (Χελώνια) είναι εξώθερμα ερπετά και διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες, το οποίο είναι μια προσαρμογή στην επίγεια ζωή. Ως συμπλήρωμα των νεφρών, υπάρχουν αδένες κοντά στα μάτια τους που αποβάλουν το υπερβολικό αλάτι από το αίμα τους. Ο μεταβολισμός τους έχει την ικανότητα να αντέχει στις υψηλές συγκεντρώσεις CO2 κατά την διάρκεια καταδύσεων σε μεγάλα βάθη.
Μπορούν να αποβάλουν το 35-52% του οξυγόνου στην αναπνοή. Η όρασή της είναι πολύ ανεπτυγμένη. Τα μάτια προστατεύονται με τρία βλέφαρα και η ακοή τους είναι ιδιαίτερα τελειποιημένη εξίσου, αν και δεν έχουν εξωτερικά αυτιά, αλλά ένα εσωτερικό αυτί, κάτω από μία ακουστική πλάκα. Η όσφρησή τους είναι ωστόσο αρκετά αναποτελεσματική. Οι θαλάσσιες χελώνες δεν έχουν παρά μία μόνο έξοδο για την απέκκριση η οποία χρησιμεύει επίσης για την αναπαραγωγή.
Το καβούκι
Σκελετός θαλάσσιας χελώνας στο παρατηρητήριο των θαλάσσιων χελωνών Κελονιά, στην νήσο ρεϊνιον
Το πεπλατυσμένο καβούκι τους, τους παρέχει καλύτερη υδροδυναμική και παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία, αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τους επιτρέπει να αποθηκεύουν θερμότητα. Αυτή η προσαρμογή, που αποκτήθηκε μετά την επιστροφή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, τους επιτρέπει να καταδύονται σε μεγάλα βάθη, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή. Έτσι όμως έχουν χάσει την ικανότητα να κρύβουν τα μέλη τους σ’ αυτό. Όπως στις άλλες νεροχελώνες, τα καβούκια τους είναι ελαφρύτερα, διότι είναι εξοπλισμένα με βρέγματα. Οι Δερμοχελυίδες, οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες, έχουν χάσει τα λέπια τους και το καβούκι τους καλύπτεται από παχύ δέρμα. Όπως οι υπόλοιπες χελώνες, δεν αλλάζουν τo δέρμα (έκδυση).
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, το καβούκι τους, τουλάχιστον της δερματοχελώνας, τις βοηθά να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος όταν βουτούν σε μεγάλα βάθη με χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά αυτή η υπόθεση αμφισβητείται, λόγω του οτι τα ερπετά, ζώα ψυχρόαιμα, υποτίθεται ότι είναι ποικιλόθερμα.
Μπορούν να κολυμπούν γρήγορα και πολλά είδη είναι ικανά να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 35 χλμ/ώρα· σε αντίθεση με τις χελώνες του γλυκού νερού, προχωρούν με ταυτόχρονη κίνηση των μπροστινών ποδιών.
Στην γέννηση, δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό ανατομικό στοιχείο το οποίο να επιτρέπει την διάκριση των δύο φύλων. (wikipedia.org)
Είναι γνωστό ότι κάποιες χελώνες μπορούν να μπορούν να ζήσουν και πάνω από 150 χρόνια. Το μεγαλύτερο ρεκόρ κατάδυσης είναι 6 ώρες και το έκανε μία πράσινη θαλασσοχελώνα.
Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή 2023;
Πότε πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης;
Προσλήψεις αναπληρωτών: Μέχρι πότε οι αιτήσεις;
Κύμη: Ένα μακρύ ψάρι έβγαλαν από την θάλασσα!
Εύβοια: Εκατομμύρια ευρώ κρύβονταν σε αποθήκη!
Δείτε τι απίθανο έπαθε ένας διαρρήκτης στη Χαλκίδα
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις