Κοιμάσαι αργά; Βελτίωσε τη ρουτίνα του ύπνου σου

Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή. Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε εργασιακή πίεση, άγχος ή έχουμε ανθυγιεινές συνήθειες που δημιουργούν πρόβλημα στην ξεκούρασή μας. Ευτυχώς, υπάρχουν απλά βήματα που μπορούν να βελτιώσουν τη ρουτίνα ύπνου και να εξασφαλίσουν την αναγκαία ξεκούραση κάθε βράδυ.

Φτιάξε τον χώρο σου

Φρόντισε ώστε η κρεβατοκάμαρά σου να είναι σκοτεινή και ήσυχη. Κλείσε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Απόφυγε να έχεις τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα. Μην ανάβεις καθόλου φως ή αν το χρειάζεσαι, έχε ένα μικρό πορτατίφ διαθέσιμο μέχρι να τακτοποιήσεις τα ρούχα σου για την επόμενη ημέρα, το οποίο όμως θα κλείνεις τουλάχιστον 15 λεπτά πριν κοιμηθείς. Μερικοί άνθρωποι ενοχλούνται ακόμα και από το λαμπάκι του κλιματιστικού – μια καλή ιδέα είναι να το καλύψεις με μονωτική ταινία ώστε να μην φωτίζει και σε ενοχλεί.

Όχι αλκοόλ, όχι καφέ, όχι φαγητό

Μπορεί να νιώθεις τα βλέφαρά σου να πέφτουν μετά την κατανάλωση λίγου κρασιού αλλά το ίδιο πέφτει και η ποιότητα του ύπνου.

Οποιοδήποτε ρόφημα με καφεΐνη θα δυσκολέψει πολύ τον ύπνο σου. Απόφυγε τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα τουλάχιστον 5 ώρες πριν ετοιμαστείς για ύπνο.

Το ίδιο ισχύει για το φαγητό, απόφυγε την κατανάλωση μεγάλων μερίδων για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο. Αν υποκύψεις σε εκείνο το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια που έμεινε από το μεσημέρι το σίγουρο είναι ότι θα βαρύνεις το στομάχι σου για την υπόλοιπη νύχτα.

Κλείσε την οθόνη

Η χρήση κινητού, τηλεόρασης, υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Ακόμα και το να ρυθμίσεις την οθόνη του laptop σου σε Night mode, θα δεις ότι δεν βοηθάει πάντα. Αντί για τις οθόνες, πάρε ένα βιβλίο – όχι περιοδικό – ή άκουσε λίγη ώρα χαλαρωτική μουσική. Αν σου ταιριάζει, δοκίμασε και τον διαλογισμό.

Ντύσου κατάλληλα

Όταν επιλέγεις πιτζάμες, προτίμησε ελαφριά υφάσματα όπως το δροσερό λινό ή βαμβακερά χωρίς συνθετικές ίνες. Επιλέγοντας άνετα κομμάτια χωρίς κουμπώματα ή κορδέλες, διασφαλίζεις ότι η νύχτα σου θα είναι ανέμελη και άνετη. Υπάρχουν πολλές επιλογές για πιτζάμες γυναικείες ή νυχτικά οπότε σίγουρα θα βρεις κάτι να σου ταιριάζει.

Βάλε πρόγραμμα

Το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς στις ίδιες ώρες, όσο συχνά μπορείς, βοηθά το σώμα σου να καταλάβει πότε να ηρεμεί και πότε να δίνει φουλ ενέργεια. Αν οι ώρες του ύπνου σου είναι ακανόνιστες, το βιολογικό ρολόι απορρυθμίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθεις μια διαρκή κόπωση ακόμα και αν δεν έχεις κουραστεί σωματικά.

Η στιγμή του ύπνου προορίζεται για ξεκούραση. Πειραματίσου με τις ώρες, με ένα βιβλίο, με μουσική, με κάποιο ρόφημα που θα σε χαλαρώσει μέχρι να βρεις την κατάλληλη ρουτίνα ύπνου για εσένα. Το μόνο σίγουρο είναι πως, προτού κοιμηθείς, πρέπει πάντα να χαλαρώνεις το μυαλό σου και να σταματάς να σκέφτεσαι τα προβλήματα της ημέρας.