Φοβήθηκαν όταν κοίταξαν στην θάλασσα της Κύμης – Δείτε τι είδαν να κατεβαίνει από τον ουρανό!

Ο καιρός και τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα απασχολούσαν όχι μόνο τους μετεωρολόγους αλλά και τους κατοίκους. Σημεία των καιρών είναι το γεγονός ότι όλα αλλάζουν γρήγορα. 

Εκεί που ξυπνάτε το πρωί και έχει καλό καιρό, μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί ο καιρός να αλλάξει και να έρθει κατακλυσμός.

Η απότομη αλλαγή καιρού, συνοδεύεται με φαινόμενα και ορισμούς σχεδόν πρωτόγνωρα για την Εύβοια και φέρνουν στο προσκήνιο λέξεις όπως τα Medicanes, το οποίο είναι μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Λέγονται επίσης και τροπικοί κυκλώνες και ευτυχώς για την Εύβοια και γενικά για την χώρα μας είναι ήπιοι αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Ενα τέτοιο φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Μάλιστα ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα “χτυπήσει” στην χώρα μας.

Ο καιρός είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που με τις ώρες αλλάζει. Όλα θα εξαρτηθούν από το βαρομετρικό χαμηλό που εδώ και ημέρες στροβιλίζεται στην Ιταλία.

Ας αφήσουμε το μέλλον και πάμε σε μία φωτογραφία από το παρελθόν. Έγινε τον χειμώνα του 2020. Στην φωτογραφία βλέπετε την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύμη και την Σκύρο.

Εκεί όπου βρέχεται από το Αιγαίο. Μία θάλασσα που είναι ανήσυχη όλο τον καιρό και ιδίως τον χειμώνα. Στην παρακάτω φωτογραφία που βρήκαμε στο facebook, θα δείτε από την μία πλευρά να υπάρχει ένα ουράνιο τόξο και από την άλλη ένας υδροσίφωνας.

Ο υδροσίφωνας  είναι η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της.

Όταν γίνει στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος και όταν γίνει στην θάλασσα ονομάζεται υδροστρόβιλος όπως και στην παρακάτω φωτογραφία.

Μάλιστα είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Στην παρακάτω φωτογραφία που βρήκαμε στο facebook, θα δείτε από την μία πλευρά να υπάρχει ένα ουράνιο τόξο και από την άλλη ένας υδροσίφωνας.
Στην παρακάτω φωτογραφία που βρήκαμε στο facebook, θα δείτε από την μία πλευρά να υπάρχει ένα ουράνιο τόξο και από την άλλη ένας υδροσίφωνας.(πηγή φωτογραφίας: facebook.com)

Οι περιοχές με μεγάλη συχνότητα υδροσιφώνων στην Ελλάδα είναι το βόρειο Ιόνιο αλλά και το Αιγαίο πέλαγος. Συχνά εμφανίζονται ως δίδυμοι ή τρίδυμοι.

Ο πιο θανατηφόρος υδροσίφωνας στην Ελλάδα συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου 1959, ο οποίος προκάλεσε την καταστροφή μιας βάρκας στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 21 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους.