Μέχρι πότε είναι η νηστεία των Χριστουγέννων;

Τελείται κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων
Τελείται κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων

Νηστεία: Πριν από τις μεγάλες γιορτές υπάρχει η νηστεία, είτε έρχονται Χριστούγεννα, είτε Πάσχα, είτε ο αγαπημένος μας δεκαπενταύγουστος.

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκίνησε από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια 40 ημερών. Μέχρι 24 Δεκεμβρίου 2022 είναι η νηστεία των Χριστουγέννων και είναι μια ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στον θεό. Κατά την νηστεία των Χριστουγέννων, μπορούμε να φάμε ψάρι από την αρχή της μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου.

Δεν τρώμε ψάρι μόνο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Ψάρι τρώμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Από 18 μέχρι και 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, μπορούμε να πιούμε κρασί και να φάμε λάδι ελιάς εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Επιτρέπεται το ηλιέλαιο στη νηστεία;

Νηστεία σημαίνει να βγάλουμε από τη διατροφή μας κάποιες τροφές, όπως κρέας, αυγά, γάλα, τυρί, ψάρια και λάδι. Είτε λάδι είναι, είτε ηλιέλαιο πρέπει να το νηστέψουμε.

Ποιες τροφές επιτρέπονται στην νηστεία;

-Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
-Τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)
-Φρούτα και χυμοί
-Οσπρια όπως φακές ή φασόλια
-Λαχανικά
-Ξηροί Καρποί
-Ζυμαρικά
-Ψωμί
-Ελιές
-Σόγια
-Ταχίνι
-Μέλι
-Μανιτάρια

Το Σαρανταλείτουργο είναι η θεία λειτουργία κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων.

Τελείται κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων που ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου. Στην Θεία Λειτουργία τελείται το μυστήριο της αγάπης. Η περίοδος της νηστείας λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είναι μια περίοδος που η Εκκλησία μας προετοιμάζει τους πιστούς για να δεχθούν την γέννηση του Χριστού.

Σε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας τόσο στις εκκλησίες όσο και στα μοναστήρια τελείται το σαρανταλείτουργο. Ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου και είναι 40 Θείες Λειτουργίες που τελούνται μέσα στον Ιερό Ναό.

Νηστεία Χριστουγέννων 2022: Πότε ξεκινά;

Η νηστεία των Χριστουγέννων μας προετοιμάζει για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Νηστεία ονομάζεται η εκούσια αποχή από τροφή. Όπως συμβαίνει και με τον μοναχισμό, η νηστεία αποτελεί ανατολική συνήθεια. Στους αρχαίους ασιατικούς λαούς και στους Αιγυπτίους τη νηστεία την επέβαλλαν θρησκευτικοί λόγοι. Προκειμένου να ετοιμαστούν οι πιστοί για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές τελετές ή για να τιμήσουν ή για να εξιλεώσουν κάποιο θεό έπρεπε να απόσχουν γενικά ή μερικά από τροφές.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Σάστισε με αυτό που βρήκε στο χωράφι!

Εύβοια: Αυτό το παράθυρο έχει προβληματίσει αρκετούς

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.