Είναι μια ευχάριστη είδηση για την Εύβοια όσον αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού.
Σήμερα, μετά από αρκετό καιρό, έπεσαν τα κρούσματα με τους νέους νοσούντες στον νομό μας. Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 25 άτομα νόσησαν από την νόσο covid 19.
Μένει, να δούμε πως είναι η κατάσταση στη Χαλκίδα και αν σήμερα έπεσαν τα κρούσματα της νόσου. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε έντονος προβληματισμός για την πρωτεύουσα της Εύβοιας που παρόλο το lockdown, υπήρχε αυξητική τάση των δεδομένων.
Αντιθέτως, στην Αττική ίλιγγο προκαλούν τα κρούσματα σε κέντρο της Αθήνας, Δυτικό Τομέα της πρωτεύουσας και Πειραιά, όπου εντοπίστηκαν 241, 156 και 152 κρούσματα αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 86
Βόρειος Τομέας Αθηνών 94
Δυτική Αττική 41
Δυτικός Τομέας Αθηνών 156
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 241
Νήσων 23
Νότιος Τομέας Αθηνών 87
Πειραιάς 152
Συνολικά 23 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οι ακόλουθες:
Αιτωλοακαρνανία 23
Αργολίδα 19
Αρκαδία 26
Άρτα 18
Βοιωτία 12
Εύβοια 25
Ηλεία 16
Ημαθία 11
Ηράκλειο 42
Ιωάννινα 18
Καβάλα 13
Κάλυμνος 16
Κοζάνη 11
Κορινθία 31
Λάρισα 41
Λευκάδα 13
Μαγνησία 15
Πιερία 12
Ρέθυμνο 15
Σάμος 11
Σέρρες 10
Φθιώτιδα 24
Χαλκιδική 16
Είναι 2 έως 3 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσετε αν φοράτε αυτό όταν είστε έξω
Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας πρέπει να εμβολιαστεί, ή να έχει επιβιώσει από την COVID-19, για να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία αγέλης.
Αλλά ακόμα και τότε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μεταλλάξεις του ιού, που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Έτσι θα μπορούν να μολυνθούν άτομα που πέρασαν ήδη την COVID-19 ή έχουν εμβολιαστεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα προστασίας ακόμη και μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι μάσκες προσώπου, η κοινωνική απόσταση, το συχνό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων είναι και θα είναι απαραίτητα για καιρό ακόμα, σύμφωνα με το iatropedia.gr.
Και φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μια πρόσθετη προστατευτική πρακτική που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να κολλήσει κανείς κορονοϊό. Αρκεί τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης να επιβεβαιωθούν και να διασταυρωθούν ως προς την ακρίβειά τους.
Κορονοϊός: Όσοι φορούν γυαλιά είναι 2 έως 3 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσουν COVID-19
Αν φοράτε γυαλιά είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσετε κορονοϊό σε σχέση με όσους δεν φορούν γυαλιά, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ινδία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα MedrXiv, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα για την εγκυρότητά της.
Ωστόσο, το ABC News εξηγεί ότι αυτή η ινδική μελέτη κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα με μια άλλη έρευνα από την Κίνα. Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, περίπου το 30% του πληθυσμού της Κίνας φοράει γυαλιά, αλλά μόλις το 5% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 φορούσαν γυαλιά.
Οι Ινδοί επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 304 ασθενείς με COVID-19 ηλικίας 10 έως 80 ετών. Όλοι τους εμφάνισαν συμπτώματα. Μόνο οι 60 από αυτούς φορούσαν γυαλιά γενικά με τους 42 από αυτούς να λένε ότι φορούν γυαλιά εδώ και χρόνια.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το να κολλήσει κανείς την COVID-19 μέσω των ματιών είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Αλλά τα μάτια παραμένουν ένα σημείο εισόδου για τον κορονοϊό. Και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να βλάψει τα μάτια. Οι επιστήμονες λένε ότι ο κορονοϊός μπορεί να φτάσει από τα μάτια στην μύτη μέσω ενός αγωγού που συνδέει κάθε μάτι με αυτήν.
Μόλις βρεθεί στη ρινική κοιλότητα, ο κορονοϊός μπορεί να συνδεθεί με υποδοχείς ACE2 και να μολύνει υγιή κύτταρα προτού κατεβεί στους πνεύμονες.
Κορονοϊός: “Κλειδί” η προστασία του προσώπου
Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας οι ειδικοί υγείας συμβουλεύουν το κοινό να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό του με βρώμικα χέρια, με ιδιαίτερη έμφαση στα μάτια, την μύτη και το στόμα. Από εκεί μπορεί ο κορονοϊός να εισέλθει στο σώμα. Φυσικά ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μάσκες προσώπου, αφού εμποδίζουν τα σταγονίδια και τα αερολύματα να φτάσουν στην μύτη και το στόμα. Ως πρόσθετο όφελος, οι μάσκες εμποδίζουν επίσης τους ανθρώπους να αγγίζουν την μύτη και το στόμα.
“Ένα άτομο αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 23 φορές την ώρα και τα μάτια του κατά μέσο όρο 3 φορές την ώρα”, έγραψαν οι ερευνητές.
Η μετάδοση του κορονοϊού πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων και αερολυμάτων που εκτοξεύονται από μολυσμένα άτομα ενώ βήχουν, φτερνίζονται και μιλούν. Αλλά οι μάσκες προσώπου δεν θα εμποδίσουν τον κορονοϊό να φτάσει στα μάτια ούτε τους ανθρώπους να τα αγγίζουν.
Οι επαγγελματίες υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 είναι εξοπλισμένοι με προστατευτικά γυαλιά ή πλαστικές ασπίδες για να εμποδίσουν τον ιό να φτάσει στα μάτια τους. Πέρα από τις μάσκες προσώπου ιατρικής ποιότητας για την κάλυψη της μύτης και του στόματος.
Η ινδική μελέτη δείχνει ότι όσοι φορούν γυαλιά έχουν 2-3 φορές λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID-19 σε σχέση με όσους δεν φορούν γυαλιά.
Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας
Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό
Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν ξαφνικά στον ουρανό
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.