Mercedes-Benz EQS: Η λιμουζίνα του μέλλοντος είναι εδώ και είναι ηλεκτρική!

Για τη Mercedes-Benz, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να προβάλλει την ηγετική της θέση στους τομείς της καινοτομίας, της ασφάλειας και της πολυτέλειας. Και η νέα Mercedes-Benz EQS είναι η καλύτερη απόδειξη! Πρόκειται για την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική λιμουζίνα της γερμανικής εταιρίας.

Κατασκευασμένη σε μία νέα αρθρωτή πλατφόρμα που προορίζεται αποκλειστικά για τις μελλοντικές ηλεκτρικές δημιουργίες της Mercedes-Benz, διακρίνεται για τη φουτουριστική σχεδίαση, διατηρώντας ωστόσο το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της σειράς EQ στο μπροστινό μέρος. Το ιδιαίτερο πίσω μέρος με την κουπέ λογική θυμίζει liftback, ενώ εντυπωσιακοί είναι και οι τροχοί διάστασης από 19 έως 22 ίντσες.

Πέρα από εντυπωσιακή εμφανισιακά, η EQS ξεχωρίζει και σε αεροδυναμική απόδοση πετυχαίνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για αυτοκίνητα παραγωγής, με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,20 cd. Επίδοση που συμβάλλει σημαντικά στην μεγάλη εμβέλεια που φτάνει τα 770 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, αλλά και στη μείωση των αεροδυναμικών θορύβων.

H EQS θα προσφέρεται αρχικά σε δύο εκδόσεις. Η EQ 450 διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος ο οποίος αποδίδει 333 ίππους και 568 Nm ροπής, με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. Η ισχυρότερη EQ 580 έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν εμπρός κι έναν πίσω, με τη συνδυαστική απόδοση να ορίζεται στους 524 ίππους και στα 855 Nm ροπής. Είναι χαρακτηριστικό πως η πιο δυνατή έκδοση χρειάζεται μόλις 4,3 δευτερόλεπτα για τα πρώτα 100 χλμ/ω από στάση. Νούμερο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ηλεκτρικό σεντάν με βάρος που φτάνει τα 2.585 kg.

Ένα ακόμη στοιχείο που εντυπωσιάζει, είναι η εμβέλεια που επιτυγχάνει το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP, η Mercedes-Benz EQS μπορεί να καλύψει 770 χιλιόμετρα με μία φόρτιση! Η μπαταρία έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 107,8 kWh και η μέγιστη ισχύς φόρτισης σε ταχυφορτιστή μπορεί να φτάσει έως τα 200 kWh. Μάλιστα, διαθέτει ενσωματωμένο φορτιστή AC 22 kW, και σύμφωνα με τη Mercedes-Benz σε ταχυφορτιστή DC σε χρόνο μόλις 15 λεπτών μπορεί να ανακτηθεί ενέργεια ικανή για την κάλυψη 300 χλμ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει μία ακόμα πιο δυνατή έκδοση της EQS. Θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο που θα φέρει τα διακριτικά AMG και θα αποτελεί μία αναβαθμισμένη έκδοση της EQ 580 με ονομαστική ισχύ που θα ξεπερνάει τους 700 ίππους!

Το εσωτερικό της νέας EQS εντυπωσιάζει με την ψηφιακή σχεδίαση και φιλοσοφία της κεντρικής κονσόλας. Ο πίνακας οργάνων, η κεντρική οθόνη, αλλά και όλες οι λειτουργίες του αυτοκινήτου απεικονίζονται σε μία τεράστια οθόνη που μαζί με αυτή που βρίσκεται μπροστά από τον συνοδηγό ουσιαστικά καταλαμβάνουν το ταμπλό και καθιστούν μοναδική το ψηφιακό προφίλ της γερμανικής λιμουζίνας. Η διαχείρισή τους γίνεται μέσα από την τελευταία γενιά του συστήματος πολυμέσων MBUX της Mercedes-Benz, το οποίο λειτουργεί μέσω αφής αλλά και φωνητικών εντολών.

Οι διαστάσεις της EQS φανερώνουν πως πρόκειται για μια λιμουζίνα αντίστοιχη της S-Class. Το μήκος ξεπερνά τα 5,2 μέτρα και το πλάτος φτάνει τα 1,9 μέτρα. Εντυπωσιακό είναι και το μεταξόνιο των 3,2 μέτρων που ξεπερνά ακόμη και αυτό της S-Class, κατά 11 σχεδόν εκατοστά. Στοιχείο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό στους χώρους για τους επιβάτες αλλά και για τις αποσκευές. Δεν είναι τυχαίο ότι το πορτμπαγκάζ είναι κατά 60 λίτρα μεγαλύτερο της S-Class φτάνοντας σε χωρητικότητα τα 610 lt. Λιμουζίνα σε όλα της λοιπόν!