Έρχονται μειώσεις συντάξεων

Γράφει η Μακρή Αναστ. Φωτεινή, Λογίστρια Φοροτεχνικός, Ειδική στην αγροτική φορολογία, [email protected] 6955683021

Έρχονται μειώσεις από πρώτη Μαρτίου για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τις 13/5/2016.

ΕΚΤΟΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 10.000 € ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΟΡΕΑ

Οι αγρότες για να εξασφαλίσουν να είναι στις εξαιρέσεις θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης να έχουν επιλέξει το πεδίο «ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ».

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι (εκτός όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα) από τις 13/5/2016 με τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου ν. 4387/2016έχουν την υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ανεξάρτητα από την αρχική δήλωση. Με λίγα λόγια και να έχουν προβεί σ’ αυτή την κίνηση θα πρέπει εκ’ νέου να ορίσουν ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του e-ΕΦΚΑ και να δηλώσουν στο οικείο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ την απασχόληση τους. Αλλιώς έρχονται ποινές και πρόστιμα.

Ο νόμος 4387/2016 όριζε την περικοπή συντάξεων, κύριων και επικουρικών κατά ποσοστό εξήντα της εκατό (60%). Πάραυτα δεν υπέστησαν επιπτώσεις μείωσης της σύνταξης, κατ’ αρχάς κατά 60% και από τον Μάρτιο του 2020 κατά 30%. Γι’ αυτούς προβλέφθηκε ότι θα υποστούν τις μειώσεις (Αρχικά ήταν 1/3/2021 που έλαβε τροποποίηση) από 1-3-2022. Η κατηγορία αυτή λοιπόν, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, εφόσον συνεχίζουν και μετά την 1-3-2022, θα υποστούν μείωση τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική τους σύνταξη.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Από τη μείωση του ποσού της σύνταξης εξαιρούνται:

α. Οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διακρατική σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης.

β. Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση αυτού.

γ. Οι ψυχικά ασθενείς για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα του άρθρου 54 του Π.Δ.169/2007, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΣΟΥΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ M.Sc – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗΣ

ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζον έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

στ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

ζ. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες , σύμφωνα με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021, έχουν υποχρέωση να δηλώσουν την απασχόληση ή αυταπασχόλησή τους στο τμήμα συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, μέχρι την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που προβλέπεται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση.

Ως ότου ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα αυτή, που θα υποδέχεται αυτά τα αιτήματα η αρμόδια υπηρεσία εκκαθάρισης συντάξεων του ΕΦΚΑ θα καταχωρίζει τα στοιχεία των απασχολούμενων συνταξιούχων στο πληροφοριακό σύστημα πληρωμών συντάξεων του Ταμείου.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Επιβολή πρόστιμου 12 μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν αυτή την υποχρέωση. Και η αποπληρωμή των ποσόν θα γίνεται με παρακράτηση του ενός τετάρτου της μηνιαίας σύνταξης. Η δε επικουρική θα συμψηφιστεί με δικαιούμενες επικουρικές.

Για όσους έχουν αποβιώσει τα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κληρονόμους τους.