Κάρυστος: Κούκλες έκαναν βόλτα στο λιμάνι [Φωτογραφία]

Η Κάρυστος γέμισε από την παρουσία τους. Αυτές οι κούκλες αμέριμνες έκαναν την βόλτα τους στο λιμάνι της πόλης. Δεν τις ένοιαζε αν τις έβλεπε κανείς μιας και η ζέστη τις έκανε να βγουν έξω για σουλάτσο.

Μια εικόνα που οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων λαχταρούν και δεν βλέπουν ποτέ. Εικόνες που πραγματικά θα συναντήσεις στην επαρχία.

Η ζέστη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έκαναν τα παπάκια να βγουν βόλτα στην Κάρυστο προκαλώντας την έκπληξη των κατοίκων αλλά και των περαστικών.

Κάρυστος - παπάκια
Στην φωτογραφία του Δημήτρη Βερούχη βλέπουμε τα παπάκια που έχουν βγει για την βόλτα τους στην Κάρυστο. Τα περισσότερα είναι άσπρα και μόνο τέσσερις μαύρες πάπιες τους έχουν ακολουθήσει στην βόλτα τους. Έκαναν την βόλτα τους δίπλα στα βαρκάκια και μπροστά στα βλέμματα των περαστικών. Στην φωτογραφία διακρίνουμε το λιμάνι της Καρύστου και στο βάθος τον ωραίο καλοκαιρινό καιρό μαζί με τα ελάχιστα συννεφάκια.

Η Κάρυστος είναι δίπλα εξαιτίας της θαλάσσιας συγκοινωνίας με την Ραφήνα και απέχει από τη Χαλκίδα 118 χιλιόμετρα.

Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Οθωμανούς, καθώς ήταν σε κεντρικό σημείο μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Κρήτης, Πελοποννήσου και Σμύρνης.

Οι Τούρκοι αγάπησαν την περιοχή για την στρατηγική της θέση και άργησαν να την δώσουν στην Ελλάδα. Αποτελούσε κέντρο ελέγχου του Αιγαίου σταθμό ανεφοδιασμού του στόλου, δεδομένου ότι σε πολλά από τα νησιά είχε παραχωρηθεί ειδικό καθεστώς αυτονομίας λόγω πιέσεων από Δυτικές Δυνάμεις. Τελικά παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1833.

Η Κάρυστος έχει πολλή καλή ρυμοτομία και είναι από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που απέκτησαν πνευματικό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και μουσείο. Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με αρκετή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πολύ κοντά στη πόλη και σε υψόμετρο 1.400 μ. στο όρος Όχη ανεγέρθηκε ορειβατικό καταφύγιο από τη δεκαετία του 1960.