Και άλλο κρούσμα με κορονοϊό στην Εύβοια

Άλλο ένα κρούσμα με κορονοϊό καταγράφηκε στην Εύβοια.  Μετά τα δύο κρούσματα του κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν χθες για την Εύβοια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, άλλο ένα κρούσμα καταγράφηκε στο νομό μας την Τρίτη 4 Αυγούστου.

Τα συνολικά 121 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν πανελλαδικά, κατανέμονται ως εξής:

Πέντε κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Επτά εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
26 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
47 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
8 κρούσματα στη Χαλκιδική (πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση),
8 κρούσματα στη Λάρισα,
7 κρούσματα στην Κέρκυρα,
2 κρούσματα στην Ημαθία,
1 κρούσμα στην Καβάλα,
2 κρούσματα στις Σέρρες,
1 κρούσμα στην Αρκαδία,
1 κρούσμα στην Αχαΐα,
1 κρούσμα στη Δράμα,
1 κρούσμα στον Έβρο,
1 κρούσμα στην Εύβοια,
1 κρούσμα στην Κοζάνη,
1 κρούσμα στην Πέλλα,
1 κρούσμα στη Χίο

Πως μεταδίδεται ο κορονοϊός;

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού, από συμπτωματικούς ασθενείς, με μικροσταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα ή τον πταρμό (φτέρνισμα).

Εξ’ αυτού προέκυψε η σύσταση να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την άμεση εισπνοή των μικροσταγονιδίων. Πρόσφατα αναφέρθηκε και η δυνατότητα μετάδοσης από μη συμπτωματικούς ασθενείς, γεγονός που ενισχύει την προαναφερόμενη σύσταση αλλά και την υπάρχουσα σύσταση για κοινωνική απομάκρυνση, δηλαδή την παραμονή στο σπίτι και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού εξηγεί και το ότι το όργανο που προσβάλλεται κυρίως είναι οι πνεύμονες (προκαλεί πνευμονία και σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο), αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προσβληθούν και άλλα όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, το πεπτικό σύστημα και το νευρικό σύστημα.

Οδηγίες για πρόληψη και περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19

Ειδικά μέτρα/οδηγίες για την πρόληψη και περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης στους ασθενείς με ΧΝΝ δεν υφίστανται, ακόμα και για αυτούς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου (δηλαδή αυτούς που έχουν σημαντικού βαθμού έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας/ νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να χαρακτηριστούν ως ευπαθής ομάδα). Τα μέτρα που ισχύουν για αυτή την ομάδα ασθενών είναι αυτά που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους και που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC),το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν ανακοινώσει και γνωστοποιούνται καθημερινά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας της χώρας μας.

Οι ασθενείς με τελικό στάδιο ΧΝΝ που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση χαρακτηρίζονται ως ευπαθής ομάδα και είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη σχολαστικότητα τα μέτρα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥΥ. Ειδικά όμως μέτρα/οδηγίες υφίστανται για τον περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης (είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ). Οι οδηγίες αυτές στοχεύουν στην πρόληψη και στον περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης αφ’ ενός μεν στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (εξ αιτίας των συχνών μετακινήσεων αυτών – 3 φορές /εβδομάδα – και τις περισσότερες φορές μάλιστα με όχι δικά τους μέσα μετακίνησης προς τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης, του συγχρωτισμού των στις αίθουσες αναμονής των Μονάδων πριν και μετά την αιμοκάθαρση και των συχνά μικρών αποστάσεων μεταξύ των θέσεων αιμοκάθαρσης εντός των Μονάδων), αλλά και στην προστασία του προσωπικού που εργάζεται στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης (ιατρών και νοσηλευτών).

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σχολαστική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και διασποράς του ιού θα πρέπει να ακολουθείται και από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση (οι ασθενείς αυτοί έχουν το πλεονέκτημα των λίγων μετακινήσεων προς τις Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης όπου παρακολουθούνται), αλλά και τους μεταμοσχευμένους ασθενείς (οι οποίοι αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα λόγω της λήψης ανοσοκατασταλτικής θεραπείας).

(hygeia.gr)

Τα νέα της Εύβοιας

Πότε μπαίνει το επίδομα ενοικίου Μαρτίου;

Προκήρυξη 9κ 2021: Βγήκαν τα αποτελέσματα

Ετεροδημότες εκλογές: Ποια είναι η διαδικασία;

Χαλκίδα: Δείτε τι απίστευτο έκανε μια γυναίκα με ένα κράνος

Στροφή Τσεκούρα: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Χαλκίδας

Ανδρονιάνοι: Δείτε τι κάνουν οι μαλωμένοι

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις