Και άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού είχαμε στην Εύβοια. Ύστερα από τα χθεσινά 5 κρούσματα στον νομό μας, σήμερα είχαμε το συνηθισμένο για την Εύβοια. Προσγειωθήκαμε στο ένα κρούσμα.
Λίγο καλύτερα είναι τα κρούσματα σε σύγκριση με πέρσι. Συνολικά 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. 2340 (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η γεωγραφική κατανομή
Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:
(15) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
(272) εγχώρια κρούσματα, τα οποία κατανέμονται ως εξής:
• 158 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές.
• 19 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Βοιωτίας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
• 4 κρούσματα από Π.Ε. Δράμας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου
• 7 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Θήρας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Καβάλας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Κέρκυρας
• 7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Λάρισας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου
• 18 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
• 14 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Ρεθύμνου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Χανίων
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
– 6 κρούσματα σε άγνωστη περιοχή υπό διερεύνηση
Τι θα γίνει με το εμβόλιο
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και χρησιμοποιεί αδενοϊό.
Η μελέτη θα συμπεριλάβει 30.000 ενήλικες εθελοντές σε 80 κέντρα στις ΗΠΑ. Οι εθελοντές θα τυχαιοποιηθούν να λάβουν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο, ενώ η μελέτη θα είναι διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές θα γνωρίζουν ποιος εθελοντής λαμβάνει το εμβόλιο και ποιος το εικονικό φάρμακο.
Οι εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις (είτε εμβόλιο είτε φυσιολογικό ορό, ανάλογα με την ομάδα στην οποία θα έχουν τυχαιοποιηθεί) με διαφορά 4 εβδομάδων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της μελέτης, 20.000 εθελοντές θα λάβουν το εμβόλιο και 10.000 το εικονικό φάρμακο, δηλαδή η τυχαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε αναλογία 2:1.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ο πυρετός και ο βήχας συνδέονται συχνά με ποικίλες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Αλλά ο χρόνος και τα συμπτώματα στην άνω και κάτω γαστρεντερική οδό ξεχωρίζουν τον Covid-19.
«Η άνω γαστρεντερική οδός (δηλαδή, ναυτία / έμετος) φαίνεται να επηρεάζεται πριν από την κατώτερη γαστρεντερική οδό (δηλαδή, διάρροια) στο Covid-19, που είναι το αντίθετο από MERS και SARS», αναφέρουν οι επιστήμονες.