Ενεργοποιείται το σύστημα «Κοπέρνικος» για τις φωτιές στην Εύβοια – Τι είναι;

Λιγότερο κατά χιλιάδες στρέμματα είναι το πράσινο στην Εύβοια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Ο απολογισμός της φωτιάς είναι 6.500 καμμένα στρέμματα δάσους, χαμηλής βλάστησης και καλλιεργειών, αλλά και ζημιές στις αυλές εργοστασίων και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η καταγραφή των ζημιών όσων επλήγησαν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων.

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.