Πρόληψη για την υγεία – Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους κιρσούς

Οι φλεβικές παθήσεις ταλαιπωρούν σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους του δυτικού κόσμου και εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί που συνιστούν τις πρώτες εκδηλώσεις ύπαρξης φλεβικής νόσου στον οργανισμό είναι πιθανό να εμφανιστούν και σε νεαρότερα άτομα εξαιτίας γενετικής προδιάθεσης, ορμονικής μεταβολής (όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης) ή εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Αν έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε φλεβικό πρόβλημα ή τα πρώτα σημάδια της φλεβικής νόσου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους κιρσούς προκειμένου να κινητοποιηθείτε άμεσα στο πλαίσιο της πρόληψης προς όφελος της υγεία σας.

Είναι επικίνδυνοι οι κιρσοί για τη συνολική υγεία του οργανισμού;

Οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα της υγείας διότι δεν θεραπεύονται μόνες τους και διαρκώς εξελίσσονται επιδεινώνοντας το αισθητικό ζήτημα που προκαλούν και εντείνοντας τα συμπτώματα. Γι αυτόν τον λόγο οι ιατροί επιμένουν να μην αφήνονται τα φλεβικά προβλήματα χωρίς ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.

Οι κιρσοί εν προκειμένω, συνιστούν το δεύτερο στάδιο της εξέλιξης της φλεβικής νόσου και αντιμετωπίζονται συνήθως για αισθητικούς λόγους. Είναι πιθανό σε ορισμένους ασθενείς να προκαλούν τοπικές ενοχλήσεις και όταν είναι πολύ διευρυμένοι οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν βάρος και κούραση των κάτω άκρων. Ακόμη, συχνά μπορεί να συνοδεύονται από πόνο, αίσθημα βάρους και καύσου αλλά και οίδημα, κυρίως στην περιοχή των αστραγάλων.

Αν οι κιρσοί μείνουν αθεράπευτοι, είναι πιθανό οι νόσος να εξελιχθεί σε φλεβική ανεπάρκεια και να επηρεάσει δραματικά την καθημερινότητα των ασθενών, προκαλώντας μόνιμο οίδημα, υπέρχρωση του δέρματος, λιποδερματοσκλήρυνση και τέλος έλκη στα πόδια. Σε σπάνια περιστατικά έχει συμβεί να προκληθεί θρόμβωση εξαιτίας των παραμελημένων κιρσών, ακόμη και πνευμονική εμβολή -καταστάσεις δηλαδή που χρήζουν επείγουσας θεραπείας καθώς είναι επικίνδυνες για τη ζωή.

Γίνεται οι θεραπείες για τους κιρσούς να είναι ανώδυνες;

Οι θεραπείες για τους κιρσούς είναι πράγματι ανώδυνες, χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, που προσφέρει σύγχρονα εργαλεία στους ιατρούς για να αντιμετωπίζουν τις φλεβικές παθήσεις.

Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμόζονται από εξειδικευμένους στις παθήσεις των φλεβών ιατρούς και οι μέθοδοι είναι ελάχιστα επεμβατικές, ανώδυνες και χωρίς να προκαλούν ουλές.

Οι μέθοδοι θεραπείες που εφαρμόζονται για περιστατικά κιρσών περιλαμβάνουν τη χρήση υπερήχων, σκληρυντικών ενέσεων ή και laser. Η πολύχρονη εφαρμογή τους διαβεβαιώνει κάθε διστακτικό ασθενή ότι είναι πραγματικά ανεκτή από τον ασθενή έως και εντελώς ανώδυνη, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Υποτροπιάζουν συχνά οι φλεβικές παθήσεις μετά τη θεραπεία;

Οι θεραπείες με χειρουργική προσέγγιση που εφαρμόζονταν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων έχουν «ενοχοποιηθεί» για υποτροπές σε σεβαστό ποσοστό των ασθενών. Οι νέες θεραπείες ωστόσο, εγγυώνται σε ποσοστό 90% την επιτυχή θεραπεία των πάσχουσων φλεβών, με το ποσοστό της υποτροπής να περιορίζεται στο 15% σε βάθος πενταετίας.

Η πιθανότητα της υποτροπής μετά από την εφαρμογή σύγχρονης θεραπείας για τους κιρσούς περιορίζεται ακόμα περισσότερο αν ο ιατρός που τη διενεργεί είναι απόλυτα εξειδικευμένος και διαθέτει εμπειρία.

Πάντως, αν ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία και ο ασθενής λάβει απόλυτα εξατομικευμένη στις ανάγκες του θεραπεία, το πρόβλημα των κιρσών αντιμετωπίζεται οριστικά, καθώς η θεραπευτική μέθοδος ανακουφίζει τη φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα.