Από τις φωτογραφίες που προκαλούν συγκίνηση και είναι πολύ σπάνια. Δεν είναι καθημερινό γεγονός να συναντάς έναν άγιο και να βγάζεις και φωτογραφία μαζί του. Από την ώρα που ανέβηκε στο internet η φωτογραφία έχει συγκλονίσει.
Στην φωτογραφία βλέπουμε τους κατοίκους της Κύμης να είναι κομψά ντυμένοι ενώ μερικοί από αυτούς φορούσαν και καπέλο. Πρέπει να ήταν Κυριακή μιας και αυτή την μέρα οι κάτοικοι την αφιέρωναν στην ξεκούραση και στην οικογένεια.
Συνήθιζαν να ξυπνούν νωρίς το πρωί, να πηγαίνουν στην εκκλησία και στην συνέχεια έκαναν την βόλτα τους φορώντας καλά ρούχα.
Για όσους δεν έχουν πάει στην Κύμη, να σας πούμε ότι είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας, με 2.383 κατοίκους. Βρίσκεται στη μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας και έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου είναι η εποχή που η Κύμη γνώρισε μέρες νεότερης ακμής στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Κυμαίοι καραβοκύρηδες μεταφέρουν τα προϊόντα της Κύμης και ιδιαίτερα το φημισμένο μαύρο κρασί της στα λιμάνια αυτά και κυρίως στη Μασσαλία, όπου το αγοράζουν οι Γάλλοι για να χρωματίζουν τα δικά τους κρασιά.
Στην Κύμη αρχίζει να εισρέει χρήμα, έρχονται νέες αντιλήψεις με τη διεύρυνση του νου από την επαφή με τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κέντρα, και αναπτύσσεται αστική συνείδηση. Αυτό φαίνεται καθαρά στα κτήρια, στην κουμιώτικη φορεσιά με τις αναγεννησιακές επιδράσεις που φέρει, στην οικοτεχνία, στον τρόπο ζωής. Σε αυτή την ιστορική περίοδο αναφέρεται το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης.
Στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε ντυμένο έναν κάτοικο τσολιά ενώ πίσω από τον Άγιο, κάποιος ντόπιος παίζει μουσική. Προφανώς να ήταν κάποια γιορτή. Εκεί οι κάτοικοι ήταν παρέα με τον Άγιο Νεκτάριο.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι θαυματουργός και έκανε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.Ο Αναστάσιος Κεφαλάς γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.
Γονείς του ήταν ο Δήμος (Δημοσθένης) και η Μπαλού (Βασιλική) Κεφαλά, και αποτελούσε το πέμπτο από τα έξι παιδιά της φτωχής οικογένειας. Σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με τη δύσκολη πραγματικότητα της εποχής, καθώς η οικογένειά του αδυνατούσε να συντηρηθεί, ενώ στη γενέτειρά του δεν υπήρχε σχολείο μέσης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 13 ετών.
Ο Αγιος Νεκτάριος, βρέθηκε στην Κύμη το 1891. Έμεινε στην θέση αυτή περίπου δυόμιση χρόνια.Ο Αγιος Νεκτάριος τότε διορίστηκε ως εκπρόσωπος της εκκλησίας. Τον αγάπησε πολύ ο λαός της Κύμης και μάλιστα δεν ήθελε να φύγει για να πάει στην Φωκίδα.
Τρία χρόνια πριν την διεξαγωγή των πρώτων συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρεται στην αξία και τον σκοπό της γυμναστικής αθλήσεως και των αθλοπαιδιών για τους νέους. Την ομιλία εξεφώνησε ο ίδιος στα εγκαίνια Γυμναστικού Συλλόγου στην Κύμη της Ευβοίας, την 21η Αυγούστου του έτους 1893. Όπως τόνισε τότε «ελπίδα της νεολαίας είναι ο αθλητισμός».