Πως καταλαβαίνουμε αν έχουμε καρκίνο; Πόσο γρήγορα εξελίσσεται;

Δεν είναι ότι καλύτερο να κάνουμε κουβέντα για μια τέτοια ύπουλη αρρώστια σαν το καρκίνο αλλά καλό θα είναι να έχουμε κάποια πληροφόρηση.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποια σημάδια που θα σας τα παρουσιάσουμε. Πριν σας τα αναλύσουμε, καλό θα είναι να δούμε πρώτα τον γιατρό μας και να τον συμβουλευτούμε πέρα από την έρευση πληροφοριών στο διαδίκτυο.

-Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι από τα πρώτα σημάδια στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Συμπτώματα, λοιπόν η δυσκολία στην αναπνοή, που δεν υποχωρούν, συχνά παρερμηνεύονται ως άσθμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της σωστής αγωγής.

-Πολλοί τύποι καρκίνου μεταξύ των οποίων η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, εκδηλώνονται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν έντονο βήχα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί ένας τρόπος να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για καρκίνο είναι ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται και επανέρχεται, ακολουθώντας έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο.

-Συχνές λοιμώξεις και πυρετοί είναι από τα συμπτώματα. Ασθενείς που διαγιγνώσκεται ότι πάσχουν από λευχαιμία, διαμαρτύρονται για πυρετό, γενικευμένο πόνο και συμπτώματα γρίπης, που δεν υποχωρούν για μεγάλο διάστημα.

-Έντονη κόπωση και αδυναμία που δεν υποχωρεί.

-Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό. Είναι πιθανό τα συμπτώματα να παρερμηνευθούν ως αιμορροΐδες, ωστόσο ίσως υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

-Αν χάνετε κιλά χωρίς να αλλάξατε το διατροφικό σας πρόγραμμα, τότε ίσως πρόκειται για καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλη μορφή καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

-Καφέ και μαύρες ραβδώσεις ή ακόμη και ένα μικρό σημάδι κάτω από τα νύχια αποτελούν ενδείξεις καρκίνου του δέρματος.

-Πόνοι στην πλάτη και χαμηλά στα πλευρά. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο παρατήρησαν τον πόνο αυτό ως το πρώτο σημάδι του καρκίνου του ήπατος, γνωστή μορφή καρκίνου, που κοινά αναφέρεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».