Καρκίνος του πνεύμονα: Δες ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν δίνει πόνο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, διότι ο πνεύμονας δεν διαθέτει αισθητική νεύρωση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι κυρίως έμμεσα:

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν δίνει πόνο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, διότι ο πνεύμονας δεν διαθέτει αισθητική νεύρωση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι κυρίως έμμεσα:

  • Βήχας , όταν ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον βρόγχο (βρογχογενής καρκίνος) ή όταν αναπτύσσεται στον πνευμονικό ιστό αλλά διηθεί τον βρόγχο. Σημαντικό στοιχείο είναι και η αλλαγή του τύπου των συνηθειών του βήχα που έχουν οι καπνιστές. Είναι ένα σύμπτωμα που το διερευνάμε πάντα.
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός
  • Αιμόπτυση, όταν η διήθηση του βρόγχου προκαλεί ρήξη αγγείων και ενδοβρογχική αιμορραγία την οποία ο οργανισμός αποβάλλει με αιμόφυρτα πτύελα. Σπάνια η αιμορραγία είναι μεγάλη και απειλητική για τη ζωή διότι μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, αν περάσει και στον υγιή πνεύμονα.
  • Δύσπνοια, όταν ο όγκος έχει καταλάβει ½ ή και παραπάνω ενός πνεύμονα και έχει περιορίσει το εύρος της αναπνοής ή όταν έχει απολύτως αποφράξει τον κύριο βρόγχο που οδηγεί τον αέρα σε έναν από τους λοβούς του πνεύμονα (έχουμε 2 λοβούς αριστερά και 3 λοβούς δεξιά).
  • Συχνές λοιμώξεις, όταν ένας ασθενής εμφανίζει στον ίδιο πνεύμονα συχνές πνευμονικές λοιμώξεις. Είναι κάτι σημαντικό που αναδεικνύει πιθανότατα έναν όγκο ο οποίος προκαλεί πίεση σε βρόγχο ή έχει προκαλέσει ακύρωση σε ένα τμήμα του πνεύμονος (ατελεκτασία) το οποίο εμφανίζει συχνά υποτροπές τοπικής πνευμονίας.
  • Μονόπλευρο υγρό στον πνεύμονα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός όγκου. Όταν το αίτιο του υγρού είναι συστηματική νόσος (καρδιοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ), το υγρό είναι αμφοτερόπλευρο. Όταν είναι μονόπλευρο τότε πάντα είναι ύποπτο. Ο μηχανισμός είναι είτε ακύρωση τμήματος πνεύμονα (ατελεκτασία) ή πνευμονία οπότε το υγρό έχει φλεγμονώδη χαρακτηριστικά είτε διήθηση από καρκινικά κύτταρα του υπεζωκότος (μεμβράνη που καλύπτει του πνεύμονα) οπότε τα χαρακτηριστικά είναι κακοήθη.
  • Βράγχος φωνής επίμονος, με πιθανή παράλυση αριστερής συνήθως φωνητικής χορδής, οφείλεται σε όγκους του αριστερού πνεύμoνα που γειτνιάζουν με την αορτή και διηθούν το πολύνδρομο λαρυγγικό νεύρο.
  • Απώλεια βάρους και αδυναμία χωρίς κανένα από τα ανωτέρω συμπτώματα.
    Πόνος επίμονος και έντονος στον θώρακα όταν ο όγκος έχει διηθήσει πλευρές ή μυς στο θωρακικό τοίχωμα.