Δες τι υπάρχει μέσα στη σπηλιά στα Καμπιά στην Εύβοια

Απίστευτες φωτογραφίες από μία περιοχή στην Εύβοια

Πρόκειται για την Αγία Κυριακή στα Καμπιά στην Εύβοια που είναι μέσα σε σπηλιά!
Είναι από τις τοποθεσίες που κόβουν την ανάσα. Μάλιστα όταν αντικρίζεις την υπέροχη θέα, μένεις με τον στόμα ανοιχτό. Δεν είναι πολύ μακρυά από την Αθήνα.

Πως θα πας στην Αγία Κυριακή στα Καμπιά για να βρεις την σπηλιά;

Και βέβαια αν θέλεις να το ζήσεις από κοντά, θα πρέπει να οδηγήσεις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τρόμαξαν με αυτό που είδαν στα σπίτια τους στην Εύβοια

Το ήξερες; Αυτό το χρώμα αυτοκινήτου προτιμούν τα περιστέρια στη Χαλκίδα για να το λερώσουν..

Δες το μυστικό που κρύβουν τα δόντια σου στην Εύβοια

Από την Χαλκίδα και με κατεύθυνση προς Β. Εύβοια, στο ύψος της Νέας Αρτάκης στρίβουμε δεξιά προς Στενή και ακολουθούμε τη σήμανση μέχρι να φτάσουμε στην κάτω Στενή. Στη δεξιά πλευρά του δρόμου θα δούμε πινακίδα προς Αγία Κυριακή και σε κάτι λιγότερο από 15 λεπτά θα είμαστε εκεί.

Η Αγία Κυριακή ακουμπά πάνω σε βράχο

Ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να τα δει μέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας.

Πως βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Κυριακής στην Εύβοια

Πριν πολλά χρόνια, μια γριούλα έχασε ένα κατσίκι της.

Ανήμπορη να το βρει κάλεσε άλλους χωριανούς να τη βοηθήσουν. Ψάχνοντας ακούσαν τη φωνή του κατσικιού που ήτανε χωμένο μέσα στα βάτα στη γωνιά του βράχου, εκεί που τώρα είναι το Ιερό. Προσπαθώντας να ελευθερώσουν το κατσίκι, καθαρίζανε τον τόπο από τα βάτα. Τότε εκεί στη γωνιά, βρήκανε το κατσίκι, αλλά βρήκανε μαζί και την εικόνα της Αγίας Κυριακής.

Το πιο ορεινό χωριό του Δήμου

Τα Καμπιά είναι χωριό του Διρφύων – Μεσσαπίων. Αυτό το χωριό έχει 182 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μ. σε τμήμα του Ξηροβουνίου και είναι ο ορεινότερος οικισμός του δήμου Διρφύων.

Στο οροπέδιο Μαλών, πάνω από το χωριό βρίσκονται ερείπια αρχαίου τείχους. Στο φαράγγι του Χάβρου βρίσκεται λαξευμένος βράχος ο οποίος θεωρείται ότι ανήκε στο αρχαίο υδραγωγείο της Χαλκίδας. Το 1835 τα Καμπιά προσαρτήθηκαν στον δήμο Ληλαντίων και το 1882 στο δήμο Διρφύων.

Ποια προιόντα παράγουν τα Καμπιά

Το χωριό έχει κυρίως αγροκτηνοτροφική οικονομία, όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org. Τα κύρια προϊόντα του χωριού είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια και το μέλι, ενώ είναι επίσης γνωστό για τη φάβα του.

Δείτε φωτογραφίες από την Αγία Κυριακή

Η Αγία Κυριακή ακουμπά πάνω σε βράχο
Η Αγία Κυριακή ακουμπά πάνω σε βράχο
Ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά
Ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά.
Η Αγία Κυριακή ακουμπά πάνω σε βράχο
Η Αγία Κυριακή ακουμπά πάνω σε βράχο