Καλό μήνα! Τον Αύγουστο που μου χρωστάς…

Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου.

Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι’ αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες, ευθύς εξ αρχής από την εγκαθίδρυση του Ιουλιανού ημερολογίου το 45 π.Χ. (έτος 709 από κτίσεως Ρώμης).

Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του χωρίς την προσθήκη μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο (όπως λανθασμένα αναγράφεται σε ορισμένες αναφορές). Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. αν και ο ακριβής λόγος του θανάτου της καλύπτεται από μυστήριο.

Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, και το οποίο αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31 Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αστρονομικά, ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή του μήνα στον αστερισμό του Καρκίνου (21 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και στο τέλος στον αστερισμό του Λέοντα (10 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου).

Ατάκες για τον Αύγουστο

– Ο κύριος Αύγουστος μου έμαθε να ακούω μουσική. Να χάνομαι στις νότες, ν’ αφήνομαι και να χορεύω με τους ρυθμούς, να ψιθυρίζω στίχους, ν’ απολαμβάνω τη σιωπή του νου μου.

– Ο κύριος Αύγουστος μου έμαθε τον Παπάζογλου.

– Ο κύριος Αύγουστος μου αφηγείται ιστορίες στα μέτρα του ανθρώπου. Ιστορίες που δεν έχουν άπληστους ήρωες και κυνικούς βασιλειάδες.

– Όταν έρχεται ο κύριος Αύγουστος θυμάμαι τι σημαίνει να μην είσαι μόνο θυμωμένος, μόνο οργισμένος- και μετά άδειος.

– Ο κύριος Αύγουστος μου υπενθυμίζει ν’ αλλάξω ζωή.

– Ο κύριος Αύγουστος κάποτε μου δίδαξε τι θα πει υπομονή. Χειρουργημένος κατακαλόκαιρα σ’ ένα κρεβάτι, να εκτιμώ κάθε λεπτομέρεια της ζωής μου, που μέχρι τότε προσπερνούσα.

– Όταν έρχεται ο κύριος Αύγουστος νιώθω χαρά.

Τα νέα της Εύβοιας

Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα: Έρχεται η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Προκήρυξη πυροσβεστικής 2023: Πότε θα βγει;

Πρόγραμμα σπίτι μου: Πότε ξεκινά η αίτηση για δάνεια για νέους;

Χαλκίδα: Το email της έφαγε τα λεφτά!

Χαλκίδα: Η απίστευτη πατέντα σε παράθυρο για να μην κρυώνουν

Βόρεια Εύβοια: Ο υδροστρόβιλος τους άφησε άφωνους

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις