Πολλοί σπάνια θα τα συναντήσουν στην ζωή τους. Όταν τα δεις δεν χρειάζεται να τα πλησιάσεις μιας και δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν. Ανεξέλεγκτη έχει γίνει σχεδόν η κατάσταση όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε όλη την Ελλάδα που όχι μόνο φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών αλλά προκαλούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ μεγάλη είναι και η επικινδυνότητα στους δρόμους.
Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ Καλλιεργητές της περιοχής επισημαίνουν ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε την τελευταία πενταετία, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζητούν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες. Μπορεί τα αγριογούρουνα να είναι η χαρά του κυνηγού, όμως ισχύει το αντίθετο για τις καλλιέργειες… Για αυξημένη κίνηση αγριογούρουνων στην Βόρεια Εύβοια, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, μιλούν αγρότες και παραγωγοί της περιοχής. Τρώνε τα πάντα σε αναζήτηση τροφής, από τα πρώτα σύκα των παραγωγών ως προϊόντα καλλιεργιών, καταστρέφοντας σοδειές και χωράφια.
Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει τα 110-180 εκ. σε μήκος και τα 170-200 κιλά σε βάρος. Πολλές φορές όμως ξεπερνά τα 250 κιλά, όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη, αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά δεν βλέπει τα χρώματα. Το τρίχωμα του αποτελείται από δύο ειδών τρίχες, το κυρίως τρίχωμα είναι τρίχες μακριές, σκληρές και αραιές ενώ το πυκνό υπόστρωμα είναι τρίχες μαλακές και κοντές για να το προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το τρίχωμα αλλάζει δυο φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο και τον Μάιο. Ο χρωματισμός του ποικίλλει ανάλογα τις εποχές, τις τοπικές γενιές και τον τόπο διατροφής του, από καφεκόκκινος, γκρι έως μαύρος. Είναι πολύ δυνατό ζώο και όταν τρέχει μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 40 km/h παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του.
Το κοντόχοντρο χαρακτηριστικό σχήμα του αγριόχοιρου οφείλεται στο δυσανάλογα μεγάλο σε μέγεθος κεφάλι του. Τα αυτιά του είναι σχετικά μεγάλα, τα οποία κινεί συνεχώς για να συλλάβει και τον πιο ανεπαίσθητο ήχο. Η μύτη έχει μακριά κατάληξη η οποία του επιτρέπει με την βοήθεια των δοντιών του να σκάβει προς αναζήτηση τροφής.
Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα: Έρχεται η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Προκήρυξη πυροσβεστικής 2023: Πότε θα βγει;
Πρόγραμμα σπίτι μου: Πότε ξεκινά η αίτηση για δάνεια για νέους;
Χαλκίδα: Το email της έφαγε τα λεφτά!
Χαλκίδα: Η απίστευτη πατέντα σε παράθυρο για να μην κρυώνουν
Βόρεια Εύβοια: Ο υδροστρόβιλος τους άφησε άφωνους
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις