Τι γράφουμε σε ένα ημερολόγιο;

Τα ημερολόγια για τον κάθε άνθρωπο λειτουργούν ξεχωριστά. Για κάποιους τα ημερολόγια είναι ένας τρόπος να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Για άλλους χρησιμεύουν ώστε να σημειώνουν τις υποχρεώσεις και τα ραντεβού τους ούτως ώστε να είναι πάντα στην ώρα τους και σε άλλους απλά είναι αναγκαία για τη δουλειά τους.

Ένα ημερολόγιο, ή ακόμα και ένα σημειωματάριο, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρεις να συγκεντρώσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, αλλά και να τα αποσαφηνίσεις. Μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται παράλογο και αδύνατο να το ενημερώνεις και να γράφεις σε καθημερινή βάση οτιδήποτε σου συμβαίνει ή οτιδήποτε σκέφτεσαι, όμως σε βάθος χρόνου τα οφέλη θα είναι τόσα που δεν θα θέλεις να το αποχωριστείς. Αρχικά, διατηρείς τις αναμνήσεις σου και αποσαφηνίζεις τη σκέψη σου. Ο συναισθηματικός μας κόσμος αποτελεί κύριο κομμάτι της ύπαρξης μας και αποτελεί ένδειξη για όσα πράγματα “ζητούν” τη προσοχή μας. Με το να κρατάς ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο, ή έστω με το να σημειώνεις σε ένα σημειωματάριο, παρατηρείς τι είναι αυτό που νιώθεις και τον λόγο για τον οποίο αισθάνεσαι έτσι την κάθε δεδομένη στιγμή. Οι σκέψεις που κάνουμε καθημερινά στο μυαλό μας είναι χιλιάδες και φυσικά δεν αφορούν μόνο εμάς τους ίδιους. Με το να γράφεις αυτά που σκέφτεσαι βοηθάς τον εαυτό σου να μείνει συγκεντρωμένος στα δικά σου προσωπικά γεγονότα και συναισθήματα, να τα αναλύσεις, να τα ξεφορτωθείς βρίσκοντας λύσεις σε αυτά.

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αν λοιπόν καταγράφουμε τις καταστάσεις αυτές, το πως δράσαμε την δεδομένη στιγμή, το πως χειριστήκαμε ή αντιμετωπίσαμε τη κατάσταση, αλλά και το αποτέλεσμα της κατάστασης, θα καταφέρουμε να μην επαναλάβουμε ενδεχομένως τα ίδια λάθη με το παρελθόν. Ακόμη, με το να γράφουμε ένα ημερολόγιο μπορούμε πολύ εύκολα να δώσουμε απαντήσεις ή λύσεις σε σημαντικές απορίες μας. Για παράδειγμα αν αρχίσεις να γράφεις για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό συναντάς γύρω σου που να σου δημιουργεί ερωτήματα, τότε αυτόματα θα προσπαθείς ένα προς ένα να τα απαντήσεις. Όποτε έχεις καθαρό μυαλό και πολύ χρόνο θα μπορείς να προσπαθήσεις να λύσεις την απορία σου. Έτσι στο μέλλον θα έχεις συγκεντρώσει άπλετες απαντήσεις σε διαφορά ερωτήματα και θα μπορείς να ανατρέχεις στο ημερολόγιο σου για τις απαντήσεις.