Γυναικομαστία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η γυναικομαστία είναι πάθηση κατά την οποία οι μαστοί των ανδρών μεγεθύνονται όπως των γυναικών. Εμφανίζεται με κύριο σύμπτωμα τη διόγκωση του στήθους αλλά μπορεί σπανιότερα να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ερεθισμός στην περιοχή των μαστών, ερυθρότητα, εισολκή θηλών, πόνος, φαγούρα ή εκκρίσεις υγρού από τις θηλές. Μεγάλο ποσοστό των αγοριών και ανδρών που εμφανίζουν γυναικομαστία νιώθουν παράλληλα και χαμηλή αυτοπεποίθηση –  αυτοεκτίμηση, μειωμένο θάρρος και αυτοεικόνα, συναισθήματα αμηχανίας ή ντροπής και δυσκολία στις κοινωνικές ή ερωτικές συναναστροφές.

Η γυναικομαστία είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων καλοήθης νόσος όμως είναι απαραίτητο πρωτίστως αυτό να επιβεβαιωθεί με μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις που θα αποκλείσουν την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου υποκείμενου νοσήματος όπως καρκινικοί όγκοι και μάζες στους μαστούς, τα νεφρά ή τους όρχεις. Η κλινική ψηλάφηση μαστού καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με το υπόβαθρο της υγείας του ασθενούς. Στην εποχή μας που η ιατρική γνώση συνεχώς εξελίσσεται και εφευρίσκονται νέες καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές, η οριστική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι πλέον εφικτή και μπορεί να γίνει με άρτια αποτελέσματα.

Θεραπείες και αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

Εμπιστευθείτε τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους για την άμεση θεραπεία του προβλήματός σας και αποκτήστε το αρρενωπό στήθος που επιθυμείτε. Οι διογκωμένοι μαστοί θεραπεύονται με διορθωτική λιποαναρρόφηση με laser και αφαίρεση του αδενικού ιστού όπου αυτό είναι απαραίτητο. Το χειρουργείο κατά της γυναικομαστίας γίνεται αναίμακτα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους από το πιο αξιόπιστο και επαγγελματικό χειρουργικό προσωπικό. Χρησιμοποιούνται οι καινοτόμες τεχνικές Tumescent και Υπνοχάλαση, με τοπική και όχι γενική αναισθησία, ενώ η διαδικασία βιώνεται σαν μια ξέγνοιαστη εμπειρία ύπνου από τον ασθενή. Η επέμβαση με λιποαναρρόφηση είναι η ιδανική και άμεση λύση και διαρκεί περίπου μόνο μία ώρα ενώ χάρη στην αποφυγή της ολικής νάρκωσης μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανές επιπλοκές και παρενέργειες. Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ατραυματικές και βοηθούν στην άμεση ανάρρωση και αποκατάσταση για γρήγορη επαναφορά στην καθημερινότητά σας. Ειδικότερα στην περίπτωση της ψευδούς γυναικομαστία, όταν δηλαδή υπάρχει παχυσαρκία και μεγάλη περίσσεια λίπους στην περιοχή του ανδρικού στήθους (λιπομαστία), η μέθοδος της λιποαναρρόφησης με laser είναι η καταλληλότερη λύση. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο εξειδικευμένος χειρουργός τεντώνει το δέρμα που έχει απομείνει μετά από τη χειρουργική λιποδιάλυση. Ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της ψευδούς γυναικομαστίας αλλά και για τη διατήρηση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος, έχει να προσφέρει πολλά οφέλη ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής με μειωμένα κορεσμένα λιπαρά καθώς και η συχνή γυμναστική και άσκηση με αντιστάσεις για τη συντήρηση και τη συνολική μείωση του λίπους από το σώμα. Η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα, φρούτα, λαχανικά και λήψη βοηθητικών βοτάνων μπορεί να συμβάλλει σε ικανοποιητικό βαθμό έναντι της γυναικομαστίας.

Όταν διαπιστωθεί ιατρικά ότι η διόγκωση των ανδρικών μαστών και θηλών οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία του οργανισμού, τότε κάνουμε λόγο για αληθή γυναικομαστία. Η διάγνωση της γυναικομαστίας στην περίπτωση αυτή δεν είναι φαινομενική λόγω αυξημένου λίπους αλλά υπάρχει αύξηση του μαζικού αδένα η οποία προκαλείται από τα αυξημένα οιστρογόνα στο σώμα του ασθενούς με αντιστοίχως μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Στην αληθή γυναικομαστία, εκτός από την αφαίρεση του αδενικού ιστού με χειρουργείο, μπορεί να γίνει εναλλακτικά και δοκιμή φαρμακευτικής αγωγής με χάπια που ανταγωνίζονται την οιστρογονική δράση όπως τα χάπια ταμοξιφαίνης ή δαναζόλης και βελτιώνουν την εξισορρόπηση των επιπέδων παραγωγής των ορμονών όπως της τεστοστερόνης. Εάν δεν φανεί βελτίωση μετά από ένα εξάμηνο τότε κρίνεται ασφαλές και αναγκαίο να προβούμε σε χειρουργική επέμβαση κατά της γυναικομαστίας.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση στον ενδοκρινή αδένα που μπορεί επίσης να προκαλέσει τη γυναικομαστία ως συνοδό σύμπτωμα. Επιλύεται με συγκεκριμένα χάπια που ρυθμίζουν τις ορμόνες T4, T3 και TSH και δίνονται μετά από εξέταση από ενδοκρινολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διόγκωση των μαστών στον ανδρικό πληθυσμό προκαλείται από εντατική ενασχόληση με το bodybuilding καθώς η λήψη πρωτεϊνικών και διογκωτικών συμπληρωμάτων για μυϊκή αύξηση, τα αναβολικά και τα στεροειδή έχουν ενοχοποιηθεί ότι οδηγούν σε γυναικομαστία. Μεγέθυνση των μαστών μπορούν επίσης να προκαλέσουν οι ναρκωτικές ουσίες, το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ καθώς και μια σειρά από άλλα υπαίτια χάπια όπως τα καρδιολογικά, τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντιρετροϊκά. Πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι υπάρχει και η ιδιοπαθής γυναικομαστία κατά την οποία δεν μπορεί να ανευρεθεί το αίτιο πρόκλησης ακόμη και μετά από ενδελεχή αναζήτηση με πολλές ιατρικές εξετάσεις.

Γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα στάδια ηλικίας με συχνότερη την εμφάνιση στα νεογνά, στους εφήβους ή στους ενήλικες μέσης και τρίτης ηλικίας. Στα νεογέννητα βρέφη και στους εφήβους η αύξηση του μαζικού αδένα είναι συνηθέστερα καλοήθης και οφείλεται στα ασταθή ορμονικά επίπεδα αφού σε αυτές τις ηλικίες τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη ποσότητα οιστρογόνων και όχι τεστοστερόνης στον οργανισμό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεγεθυμένες θηλές επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος καθώς εξισορροπούνται οι ορμόνες με το πέρας του χρόνου χωρίς ειδική θεραπεία. Στους ενήλικες άνδρες είναι σημαντική πάντα η περαιτέρω εμβάθυνση για να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης και περισσότερο αποτελεσματικής θεραπείας σε τυχόν πιο επείγουσες καταστάσεις υγείας που ενδεχομένως υποκρύπτει η παρουσία της γυναικομαστίας.