Χαιροφοβία: Πότε εμφανίζεται και ποια είναι τα συμπτώματα;

Πότε
unsplash

Τι είναι η χαιροφοβία και πότε εμφανίζεται; Είστε σίγουροι πως δεν έχει χτυπήσει ποτέ την πόρτα σας; Παρακάτω θα δείτε τα συμπτώματα αλλά και την αντιμετώπιση της.

Πρώτα από όλα θα απαντήσουμε στο τι είναι χαιροφοβία. Χαιροφοβία είναι η δυσοίωνη σκέψη ότι αν κάτι πολύ καλό συμβεί ή εάν η ζωή ακολουθεί μια θετική πορεία ή το άτομο απολαμβάνει μια θετική έκβαση των γεγονότων, ένα κακό γεγονός αναμένεται να ακολουθήσει.

Η χαιροφοβία, δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη, ως διαταραχή. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζεται ως μια αγχώδης διαταραχή στην οποία η φοβία αφορά στις δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρουν χαρά.

Έτσι, το άτομο μπορεί να φοβάται και για αυτό να αποφεύγει δραστηριότητες, αποφάσεις ή και επιλογές που προάγουν την συναισθηματική του ευεξία, με στόχο να μειώσει τις πιθανότητες ενός κακού συμβάντος. Αυτές οι σκέψεις συνήθως συνδέονται με ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος.

Ποιοι μπορούν να πάθουν χαιροφοβία;

Αυτή η φοβία πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Ο φόβος της ευτυχίας θέτει τους χαιροφοβικούς σε μια μόνιμη και βαθειά μελαγχολία, στην οποία ενυπάρχουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ για τους ειδικούς η χαιροφοβία είναι το πρώτο στάδιο της πραγματικής κατάθλιψης.

Συχνά βρίσκει κανείς ένα τραυματικό επεισόδιο στη βάση αυτής της φοβίας, το οποίο συνδέεται με ντροπή ή ταπείνωση, με αποτέλεσμα το άτομο να αρνείται να ξαναζήσει μια χαρούμενη ζωή από τον φόβο της επανάληψης.

Οι χαιροφοβικοί είναι θλιμμένα και κλειστά στον εαυτό τους άτομα. Ο χαρακτήρας τους συνδέεται με την μοιρολατρία και πιστεύουν ότι η ευτυχία δεν είναι για εκείνους. Επενδύουν μόνο σε ό,τι είναι άσχημο ή θλιμμένο και ελκύονται από άτομα που δυσκολεύονται να βρουν χαρά στην καθημερινή τους ζωή. Αυτή η τάση οδηγεί σε μισανθρωπία και κυνισμό, με έμφαση στις μελαχγολικές ιδέες.

Αυτά τα άτομα έχουν έντονο άγχος στην σκέψη χαρούμενων κοινωνικών περιστάσεων. Την ίδια ώρα απορρίπτουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στην ζωή λόγω του φόβου ότι μπορεί να ακολουθήσει κάτι κακό.

Η βασική θεραπεία της χαιροφοβίας είναι η ψυχανάλυση που βοηθάει τα άτομα να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στην δυνατότητά τους να αγαπούν και να αγαπηθούν από τους άλλους.

Διάσημοι χαιροφοβικοί είναι ο φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860) και οι Ευγένιος Ιονέσκο (1909-1994), Σάμιουελ Μπέκετ (1906-1989), Φραντς Κάφκα (1883-1924), Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849), Φραντς Σούμπερτ (1797-1828).

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Εύβοια: Άφωνος με αυτό που είδε ξαφνικά στα χόρτα

Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας

Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.