Εύβοια: Μια γοργόνα στέκεται στην χιονισμένη ακτή [Φωτογραφία]

Και όμως η γοργόνα ξεπρόβαλε δίπλα στην χιονισμένη ακτή.

Παρόλο που ήταν βράδυ, η γοργόνα φαίνονταν μια χαρά. Δεν χρειάζεται κόπος για να την ξεχωρίσετε στην παρακάτω φωτογραφία που θα δείτε.

Είναι βράδυ και φωτίζεται καθώς στέκεται στη θάλασσα. Η ακτή είναι χιονισμένη καθώς η κακοκαιρία Μήδεια έδωσε στον νομό μας αρκετό χιόνι. Δεν χιόνισε μόνο μέχρι την παραλία αλλά υπήρχαν μέρη όπου το χιόνι ξεπέρασε το ενάμιση μέτρο.

https://youtu.be/lPlICMZQMTE?t=3
Απόσπασμα από την εκπομπή Καλημέρα σας με τον Γιώργο Αυτιά το Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021.

Για όσους δεν ξέρουν, όταν λέμε την λέξη γοργόνα είναι για να περιγράψουμε μυθικά πλάσματα της θάλασσας με μορφή γυναίκας από τη μέση και επάνω και με τη μορφή ψαριού από τη μέση και κάτω. Ήταν πανέμορφες οι γοργόνες που από την μέση και κάτω είχαν λέπια και ουρά.

Οι γοργόνες εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στη μυθολογία, στη λογοτεχνία και στη λαογραφία γνωστών πολιτισμών.

Στην Ελληνική λαογραφία η γοργόνα είναι θαλάσσιος δαίμονας που αρπάζει από τα πλοία τους ναύτες και μετά τα βυθίζει, υπεύθυνη για τους ανεμοστρόβιλους στη θάλασσα.

Ήταν αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου που ήπιε το αθάνατο νερό και εμφανίζεται σε ανθρώπους μεσάνυχτα Σαββάτου.

Σύμφωνα με την wikipedia.org, οι γοργόνες ζουν στην μαύρη θάλασσα και συχνά κατεβαίνουν στο Αιγαίο.

Όταν συναντήσει στον δρόμο της κάποιο πλοιο το πιάνει από την πλώρη και ρωτάει : “Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;” , αν οι ναύτες απαντήσουν ότι ζει τους αφήνει να φύγουν τραγουδώντας με την λύρα της. Αν οι ναύτες όμως απαντήσουν ότι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε και δεν ζει πια , πετάει το καράβι ψηλά και πέφτοντας στο νερό βυθίζεται παίρνοντας μαζί του και τους ναύτες. Έπειτα η γοργόνα το μετανιώνει για τις ζωές των ναυτών που αφαίρεσε, κλαίει και μοιρολογεί, από τα κλάματα σηκώνεται τρικυμία και θύελλα μεγάλη που αφανίζει τα πάντα στο πέρασμα της.

Η γοργόνα στην Εύβοια

Μια απίστευτη γοργόνα βρήκαμε στον Αλμυροπόταμο. Ο Βασίλης Γκότσης αποτύπωσε την γοργόνα που έφταιξαν στη θάλασσα.

Ο Αλμυροπόταμος έχει περίπου 500 κατοίκους. Το όνομα του το οφείλει ο Αλμυροπόταμος στη Μεγάλη Φλέβα, την πλούσια φυσική πηγή νερού που αναβλύζει από τα ασβεστολιθικά πετρώματα κοντά στην παραλία, σχηματίζοντας ένα γάργαρο ποταμάκι που χύνεται στην θάλασσα. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και άλλες φυσικές πηγές νερού.

Η γοργόνα στον Αλμυροπόταμο (πηγή φωτογραφίας: Βασίλης Γκότσης)

Άραγε οι ιστορίες με γοργόνες έχουν κάποια σχέση με ιατρικά δεδομένα;

Οι ιστορίες με γοργόνες πάντα γοήτευαν τον κόσμο και αποτελούν μυστήριο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η πρώτη αναφορά σε γοργόνα είναι ο θρύλος της θεάς Αταργάτης στην Ασσυρία, σύμφωνα με την mixanitouxronou.gr.

Αργότερα, η λατρεία της θεάς πέρασε στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Σε μια αφήγηση μαθαίνουμε πως η θεά Αταργάτη μεταμορφώθηκε σε μισό άνθρωπο και μισό ψάρι από ντροπή, επειδή κατά λάθος σκότωσε τον θνητό εραστή της.

Ωστόσο, σε άλλες αφηγήσεις η Αταργάτη είναι η θέα της γονιμότητας και σχετίζεται με μία άλλη θέα με μορφή ψαριού στην πόλη Ασκαλών (πόλη του Ισραήλ γνωστή από την αρχαιότητα). Είναι πιθανό η λατρεία των δύο θεών να συγχωνεύτηκε σε μία και να κατέληξε στη γνωστή μορφή της γοργόνας.

Η πρώτη αναφορά σε γοργόνα είναι ο θρύλος της θεάς Αταργάτης στην Ασσυρία. Wikimedia Commons Στην ιστορία, οι γοργόνες συνδέθηκαν με καταστροφικά φαινόμενα και ατυχή περιστατικά στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, όπως πλημμύρες, καταιγίδες, ναυάγια και πνιγμούς.

Γοργόνες. Όταν τα μυθικά πλάσματα συναντούν τη ζωή και την ιατρική. Από τις Σειρήνες του Ομήρου στη μικρή Περουβιανή…

Ο Όμηρος στην Οδύσσεια τις αποκαλούσε σειρήνες και σκοπό είχαν να σαγηνεύουν τους ναύτες και να τους οδηγούν στον θάνατο. Αγάλματα σειρήνες βρέθηκαν στην Τυρρηνία ή αλλιώς Ετρουρία που ήταν αρχαία χώρα της ιταλικής χερσονήσου.

Αναφορά τους γίνεται επίσης στα έπη του Ομήρου και σε ρωμαϊκούς τύμβους. Το 1493 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανέφερε πως είδε γοργόνες στο ταξίδι του στην Καραϊβική.

Όμως μήπως η εικόνα της γοργόνας βασίζεται σε κάποια σπάνια αρρώστια; Η σειρηνομελία είναι μια σπάνια συγγενής δυσμορφία που χαρακτηρίζεται από την συγχώνευση των δύο κάτω άκρων. Πήρε το όνομα από τις σειρήνες στην αρχαία Ελλάδα και τη λέξη μέλος.

Αλλιώς ονομάζεται και «σύνδρομο της γοργόνας». Το βρέφος που γεννιέται με αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται σαν να έχει μόνο ένα πόδι που μοιάζει με ουρά ψαριού. Αυτή η δυσμορφία ίσως να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των συγγραφέων της αρχαιότητας.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι οι ιστορίες με θαλάσσια τέρατα συνδέονταν με την εμφάνιση αληθινών πλασμάτων, όπως φάλαινες, γιγάντια καλαμάρια και θαλάσσιους ίππους που ήταν σπάνια φαινόμενα και κατά συνέπεια άγνωστα στους αρχαίους λαούς. «Η Γοργόνα» του John William Waterhouse. Wikimedia Commons Σύμφωνα με την MailOnline η ιστορικός Lindsey Fitzharris στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας, μελετά αναφορές αυτής της αρρώστιας σε ιστορικά κείμενα.

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά που βρήκε ήταν σε έναν τετράτομο άτλαντα που εκδόθηκε το 1891. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πως αντιλαμβάνονταν οι γιατροί της εποχής την συγκεκριμένη δυσμορφία. Η σειρηνομελία προκαλείται όταν ο ομφάλιος λώρος δεν καταφέρνει να σχηματίσει δύο αρτηρίες , επιτρέποντας έτσι παροχή αίματος μόνο στο ένα άκρο.

Δυστυχώς, τα βρέφη που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο υποφέρουν συνήθως από σοβαρής μορφής βλάβες στο ουροποιητικό και γαστροεντερικό σύστημα και γι΄ αυτό δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν παρά μόνο για λίγες μέρες. Όμως στις μέρες μας, με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχουν υπάρξει κάποιες περιπτώσεις ασθενών που έφτασαν ως την εφηβεία.

Μεταξύ αυτών των σπάνιων περιπτώσεων είναι μια Περουβιανή κοπέλα, η Μιλάγκρος Σερρόν, γνωστή ως η μικρή γοργόνα, αν και το μικρό της όνομα σημαίνει θαύμα. Η μικρή Milagros Cerron πριν την επιτυχή χειρουργική αποκατάσταση. Smartly Stuff Το 2006 μια ομάδα γιατρών κατάφερε να διαχωρίσει τα πόδια της μικρής όταν εκείνη ήταν δύο ετών.

Έκτοτε η Μιλάγκρος ζει μια φυσιολογική ζωή αλλά στο μέλλον θα χρειαστεί σειρά επεμβάσεων για να διορθωθούν προβλήματα που έχει στα νεφρά καθώς επίσης στο πεπτικό και ουροποιητικό της σύστημα. Δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά αν αυτή η γενετική δυσπλασία ενέπνευσε τις γνωστές μας ιστορίες με τις γοργόνες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομοιότητά τους βοήθησε τα παιδιά που υποφέρουν από Σειρηνομελία να ζουν σήμερα με ελπίδες αποκατάστασης….

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Το μυστήριο με το ποδήλατο έξω από σπίτι

Εύβοια: Αν κάνετε αυτό το λάθος θα σας αδειάσουν τον λογαριασμό

Εύβοια: Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν κοίταξαν στο χωράφι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.