Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό; 5 σπουδαίοι λόγοι

giati-na-kanw-metaptyxiako-logoi

Μάθε τα οφέλη των μεταπτυχιακών σπουδών και ανακάλυψε 5 λόγους για να κάνεις κι εσύ το επόμενό σου βήμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Πλέον, είναι συχνό φαινόμενο πολλοί απόφοιτοι να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε εντός Ελλάδας, είτε εκτός. Αυτή η επιλογή είναι αρκετά λογική δεδομένου του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά εργασίας. Αν και τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό απαιτούν χρόνο και αφοσίωση, τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι πολλά, οπότε αποτελούν μία αξιόλογη επένδυση για το μέλλον σου.

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό;

Ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών μπορεί να σου προσφέρει πολλές γνώσεις, αλλά και πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Ανάλογα με το αντικείμενό σου, ίσως να είναι άκρως απαραίτητος για την επαγγελματική σου εξέλιξη ή ακόμα και για να διεκδικήσεις μία entry-level θέση, αφού πλέον οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές σε πολλούς εργασιακούς κλάδους.

Επιπλέον, οι μεταπτυχιακές σπουδές σε μία ξένη χώρα σου επιτρέπουν να γνωρίσεις μία διαφορετική κουλτούρα, έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και, παράλληλα, σου δίνουν πρόσβαση σε μία διεθνή αγορά εργασίας.

Ακόμα αναρωτιέσαι αν αξίζει να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο επόμενο επίπεδο; Ρίξε μία ματιά παρακάτω και θα ανακαλύψεις τους 5 σπουδαιότερους λόγους που αξίζει να κάνεις μεταπτυχιακό σε μία χώρα του εξωτερικού!

1. Εξειδίκευση

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να πραγματοποιήσεις μεταπτυχιακές σπουδές είναι η εξειδίκευση. Πολλές φορές, οι γνώσεις που αποκτάς στο προπτυχιακό επίπεδο είναι πιο γενικές, όμως, παίρνοντας το πτυχίο σου κι έχοντας γνωρίσει αρκετά καλά το αντικείμενό σου, αλλά και τον εαυτό σου, έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις και τον τομέα στον οποίο θα ήθελες να εμβαθύνεις.

Επιλέγοντας να κάνεις μεταπτυχιακό σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις περισσότερες χρήσιμες γνώσεις σε έναν τομέα που σε ενδιαφέρει πραγματικά, να αντλήσεις ικανοποίηση από τις σπουδές σου, καθώς και να αυξήσεις τις πιθανότητες εργασίας στη θέση που σου ταιριάζει.

2. Δημόσιες σχέσεις και Networking

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και την αναζήτηση εργασίας, είναι οι δημόσιες σχέσεις. Σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα γνωρίσεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, θα κάνεις νέους φίλους και ίσως συναντήσεις και τους μελλοντικούς σου συνεργάτες.

Ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση, το networking μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο όσο ψάχνεις μία θέση εργασίας. Ένας καλός λόγος από έναν συνάδελφο μπορεί να είναι καθοριστικός για την πρόσληψή σου ή την εξέλιξή σου σε μία εταιρεία, αφού αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για τις ικανότητες και τα skills σου.

3. Επαγγελματική εξέλιξη

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η σημερινή αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι απόφοιτοι πάρα πολλοί. Επομένως, είτε εργάζεσαι ήδη είτε ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά, ένα μεταπτυχιακό μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό.

Η κατοχή ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μπορεί να σου δώσει ένα boost για την επόμενη προαγωγή, αφού δεν αποτελεί μόνο απόδειξη των γνώσεων και των ικανοτήτων σου, αλλά δείχνει πως έχεις μάθει να εργάζεσαι σκληρά για να πετύχεις.

Αν και ο τίτλος δεν είναι από μόνος του το εισιτήριο για την επιτυχία, σε συνδυασμό με τα skills που θα αναπτύξεις, αλλά και τις γνωριμίες που θα κάνεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, είναι πολύ πιθανό να σε οδηγήσει στην καριέρα που ονειρεύεσαι.

4. Προσωπική εξέλιξη

Πέρα από την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, οι σπουδές αποτελούν κι έναν τρόπο να μάθεις πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμπλουτίσεις ακόμα περισσότερο τις γνώσεις σου για την επιστήμη που σε ενθουσιάζει.

Μέσω της συνεργασίας με τους καθηγητές, το ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου, όπως και τους συμφοιτητές σου θα αποκτήσεις νέες ικανότητες και ομαδικότητα και, ταυτόχρονα, θα αποκτήσεις κι άλλα soft skillsπου θα εξελίξουν την προσωπικότητά σου, όπως η επικοινωνία και η κριτική ικανότητα.

5. Ευκαιρίες για έρευνα και ακαδημαϊκή καριέρα 

Αν αυτό που σε συναρπάζει είναι η έρευνα και η ακαδημαϊκή καριέρα, τότε ένα master’s αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη των στόχων σου. Στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα θα γνωρίσεις μεθόδους έρευνας και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να εξάγεις χρήσιμα συμπεράσματα. Επίσης, θα έχεις τη δυνατότητα να διεξάγεις τη δική σου έρευνα, στα πλαίσια της διπλωματικής σου εργασίας.

Φυσικά, μετά το μεταπτυχιακό σου, μπορείς να προχωρήσεις σε διδακτορικό και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα, είτε ως καθηγητής, είτε ως ερευνητής σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ερευνητικό κέντρο.

Τα οφέλη ενός μεταπτυχιακού

Όπως καταλαβαίνεις, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς με ποικίλους τρόπους. Προσφέροντάς σου επιπλέον γνώσεις, πρακτική εκπαίδευση και εμπειρία στο κομμάτι της έρευνας, καθώς και γνωριμίες που μπορούν να οδηγηθούν σε φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις που θα διαρκέσουν χρόνια.

Είναι, επίσης, ένας εξαιρετικός τρόπος να εξελιχθείς ως άνθρωπος και να ωριμάσεις, ώστε να μπεις στην αγορά εργασίας έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλες τις πιθανές προκλήσεις. Γι’ αυτό, σκέψου ξανά τους στόχους και τις προσδοκίες σου, ρίξε άλλη μία ματιά στα πλεονεκτήματα που έχει ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και κάνε το επόμενο βήμα προς την επιτυχία!