Γιατί είναι υποχρεωτική η ασφάλεια αυτοκινήτου

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους και φέρουν πινακίδες.

Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει διάφορα πακέτα ασφάλισης που καλύπτουν από απλά αστική ευθύνη έναντι τρίτων μέχρι ακόμα και την κινητή περιουσία σας από ζημιές που θα προκαλέσετε με δική σας υπαιτιότητα!

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά γιατί η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική, γιατί την χρειάζεστε και γιατί δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αφήσετε το όχημά σας ανασφάλιστο!

Είναι υποχρεωτικό να έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου;

Ναι, είναι νομική απαίτηση να έχετε ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου για κάθε όχημα που φέρει πινακίδες και κυκλοφορεί στους δρόμους μας. Η ασφάλεια αυτοκινήτου παρέχει προστασία σε περίπτωση ατυχήματος και καλύπτει τραυματισμούς, ζημιές κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα καθώς αποζημιώνει τους παθόντες ένα φερέγγυο πρόσωπο, όπως είναι μια ασφαλιστική εταιρεία.

Αν δεν υπήρχε η ασφάλεια αυτοκινήτου, θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης που είναι υπαίτιος για το ατύχημα, να αποζημιώσει τους τρίτους – σε κάποιες περιπτώσεις, δεν θα έφταναν τα εισοδήματα μιας ζωής για να ξεπληρώσει!

Γι’αυτό το λόγο υπάρχει η ασφάλεια αυτοκινήτου και είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα, τουλάχιστον το σκέλος που αφορά την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, ενώ μπορείτε να διαμορφώσετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο όπως επιθυμείτε, προσθέτοντας εξτρά καλύψεις και δημιουργώντας μια ιδανική ασφάλεια στις δικές σας ανάγκες!

Γιατί χρειάζομαι όμως την ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όλοι οι οδηγοί χρειάζονται την ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς έτσι είναι εξασφαλισμένοι πως σε ένα ατύχημα θα μπορέσει η εταιρεία που τους καλύπτει να αποζημιώσει τα τρίτα μέρη ή αντίστοιχα να αποζημιωθούν οι ίδιοι, αν η υπαιτιότητα είναι στο άλλο μέρος.

Η ασφάλιση έχει σχεδιαστεί ώστε να σας προστατεύει από την οικονομική ζημιά που μπορεί να αντιμετωπίσετε, αν εμπλακείτε σε ένα ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα.

Η ελάχιστη ασφάλεια που πρέπει να έχετε είναι η βασική ασφάλιση ή αλλιώς η αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα πακέτα που μπορείτε να επιλέξετε έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε την κάλυψη της περιουσίας σας, όπως τα πακέτα πυρός-κλοπής που καλύπτουν από φυσικές καταστροφές μέχρι κλοπή του οχήματός σας καθώς επίσης και τα πακέτα μικτής ασφάλειας που καλύπτουν ιδίες ζημιές – δηλαδή σας αποζημιώνουν ακόμα κι αν έχετε εσείς την υπαιτιότητα σε ένα ατύχημα!

Τι ασφάλεια αυτοκινήτου μπορείτε να επιλέξετε

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, υπάρχουν 3 ειδών πακέτα ασφάλειας αυτοκινήτου.

Το αρχικό -και υποχρεωτικό- είναι η αστική ευθύνη έναντι τρίτων που καλύπτει τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσετε σε άλλα οχήματα.

Το δεύτερο πακέτο που συνήθως θα βρείτε στις ασφαλιστικές εταιρείες, καλύπτει επιπλέον περιπτώσεις όπως είναι οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, χαλάζι, έκρηξη ηφαιστείου, κ.α.) καθώς επίσης και μερική ή ολική κλοπή του οχήματός σας.

Η μερική κλοπή αναφέρεται σε κλοπή εξαρτημάτων απαραίτητα για τη λειτουργία του αυτοκινήτου (όπως για παράδειγμα το τιμόνι) ενώ η ολική κλοπή σε όλο το αυτοκίνητο.

Τέλος, υπάρχει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου που καλύπτει όλα τα παραπάνω και επιπλέον τις ζημιές που θα προκαλέσετε στο δικό σας όχημα, με δική σας υπαιτιότητα σε ένα ατύχημα!

Να έχετε κατά νου ότι σε όλα τα παραπάνω πακέτα ασφάλισης μπορείτε να προσθέσετε και τις προαιρετικές καλύψεις που είναι συνήθως η οδική βοήθεια, η νομική προστασία, η θραύση κρυστάλλων και η κάλυψη για προσωπικό ατύχημα.

Τι θα συμβεί αν οδηγάτε ένα ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε παραπάνω από 600.000 ανασφάλιστα οχήματα και αντί να μειώνεται αυτός ο αριθμός, ολοένα και αυξάνεται!

Στην περίπτωση που εσείς είστε ασφαλισμένος κανονικά και εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα τότε θα αποζημιωθείτε είτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο είτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία απευθείας, αν έχετε την κάλυψη για ανασφάλιστο (και εφόσον το ατύχημα δεν ήταν με δική σας υπαιτιότητα).

Στην περίπτωση που εσείς οδηγείτε χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου και εμπλακείτε σε ατύχημα, τότε θα πρέπει να αναμένετε ποινικές κυρώσεις καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

Μην αφήνετε κανένα σας όχημα που έχει πινακίδες κυκλοφορίας χωρίς ασφάλεια – είτε το κινείτε είτε όχι. Αν ένα αυτοκίνητο δεν το μετακινείτε, τότε θα πρέπει να καταθέσετε πινακίδες έτσι ώστε να μην έχετε την υποχρέωση της ασφάλισης.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σας επιβληθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόστιμο για το ανασφάλιστο όχημα.

Πως θα βρείτε τη φθηνότερη ασφάλεια

Με τιμές από μόλις 42€ το εξάμηνο για μια βασική ασφάλιση, είναι κρίμα να αφήνετε το αυτοκίνητό σας δίχως ασφαλιστική κάλυψη.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρίσκετε πάντα χαμηλές τιμές και τις καλύτερες προσφορές των ασφαλιστικών εταιρειών, είναι να συγκρίνετε τιμές μέσα από τις online πλατφόρμες που κυκλοφορούν.

Μια από τις πλατφόρμες που έχει τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες είναι το asfaleies24 όπου έχετε τη δυνατότητα να βρείτε ασφάλεια αυτοκινήτου ανάμεσα σε έως 27 εταιρείες, συγκρίνοντας μεταξύ τους τιμές, παροχές και καλύψεις!

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική και σκοπό έχει να προστατέψει τις κινητές περιουσίες μας που βρίσκονται εκτεθειμένες στο δρόμο. Μην αφήνεις το αυτοκίνητό σου ανασφάλιστο καθώς πέρα από τον καθημερινό κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα, κινδυνεύεις και με βαριά διοικητικά πρόστιμα!