Δεν σταματούν οι κεραυνοί εδώ και πολλές ώρες στην Εύβοια. Ήδη μετά την φωτιά στους Καθενούς, φωτιές είχαμε σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, όπως και μέσα στη Χαλκίδα. Μάλιστα η φωτογραφία που ανέβηκε στο facebook είναι συγκλονιστική. Ήταν λίγο μετά την μία τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020 όταν αρκετοί κεραυνοί έπεφταν κάθε 5 δευτερόλεπτα στη Χαλκίδα. Ξαφνικά έπεσε και ένας κεραυνός στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας.
Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία έσπευσε στο σημείο. Η παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο facebook από τον Μιχάλη Κούρνη, είναι συγκλονιστική. Είναι λίγα δευτερόλεπτα αφότου έπεσε κεραυνός στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας. Στο βάθος διακρίνεται η φωτιά που ξέσπασε στο σημείο. Πιο συγκεκριμένα έπιασε φωτιά ένα δέντρο. Ευτυχώς κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά και να μην εξαπλωθεί.

Πως θα προφυλαχθείς από τους κεραυνούς;
Το meteo.gr δημοσίευσε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φυσικό φαινόμενο. Παράλληλα εξέδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές προστασίας.
Πιο αναλυτικά:
- Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
- Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
- Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
- Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
- Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
- Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
- Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
- Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
- Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
- Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
- Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό
- Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
- Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα. (alfavita.gr)