Φωτιά στην Εύβοια: 2 πυρκαγιές τώρα σε Κουρκουλούς και Σκεπαστή

Δυστυχώς η κακοκαιρία που ήρθε στην Βόρεια Εύβοια, έφερε και φωτιές. Μετά την φωτιά στην Ριτσώνα που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου 1η Αυγούστου, σειρά έχει και η Βόρεια Εύβοια. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν δυο πυρκαγιές από κεραυνό στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Πιο συγκεκριμένα οι φωτιές από κεραυνό εκδηλώθηκαν στους Κουρκουλούς και στη Σκεπαστή. Άμεση είναι η επέμβαση της πυροσβεστικής.

Που είναι οι Κουρκουλοί

Το χωριό Κουρκουλοί είναι ένας παραδοσιακός ορεινός οικισμός. Βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο πάνω από τον άξονα του κεντρικού δρόμου Χαλκίδας-Λίμνης και στους πρόποδες του Ξηρού όρους, μέσα σε όμορφες καταπράσινες πευκόφυτες εκτάσεις, σε επικλινές έδαφος και σε υψόμετρο 400 μέτρων. (gtp.gr)

Που είναι η Σκεπαστή

Σκεπαστή χωριό κτισμένο στην νότια πλευρά στους πρόποδες του Ξηρού Όρους, με θέα την εύφορη πεδιάδα, καταπράσινους λόφους, βουνά και τα χωριά της βόρειο κεντρικής Εύβοιας.

Η ιστορία του από ενδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν πιθανότατα αρχίζει από τα πολύ αρχαία χρόνια. Συμφώνα με τις αναφορές στα τέλη του 17ου αιώνα τότε χτισθήκαν τα πρώτα σπίτια στην σημερινή του τοποθεσία. Το χωριό παλιότερα βρισκόταν στη θέση Παλαιοχώρι, που καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με μια παράδοση, ο ναός της «Κοίμησης της Θεοτόκου», έμεινε θαυματουργικά αλώβητος από την καταστροφή αφού τα εργαλεία των Τούρκων και οι λοστοί έσπασαν χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στο ναό. Από εκεί το χωριό μεταφέρθηκε λίγο πιο βόρεια στη σημερινή του θέση και ονομάσθηκε Σκεπαστή λόγω του πολύ πυκνού δάσους που υπήρχε εκεί παλιότερα.

Οι ψηλές κορυφές των δέντρων σκέπαζαν τις σκεπές των σπιτιών. Απέναντι από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, θα δείτε το μικρό εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, εκεί λέγεται ότι ήταν μια από τις παλιές θέσεις που βρισκόταν η Σκεπαστή, συμφώνα με μαρτυρίες των κατοίκων. Μεγάλη καταστροφή έγινε στο χωριό το 1931 από μεγάλο σεισμό στην περιοχή με αποτέλεσμα το 80% των σπιτιών να γίνουν ακατοίκητα.

Σήμερα η καλλιέργεια της γης, η υλοτομία και η κτηνοτροφία είναι η κύριες ασχολίες των κατοίκων. Χαρακτηριστικό του χωριού, εκτός από την πλούσια βλάστηση, είναι τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, που έχουν διαμορφώσει στο πέρασμα τους ειδυλλιακές τοποθεσίες. Πολύ κοντά βρίσκεται το φαράγγι του Νηλέα, με την σπάνια άγρια ομορφιά του. (voriaevia.net)

Συμβουλές: Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  • Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Σχέδιο διαφυγής από τη φωτιά:

  • Ελέγχουμε τις εξόδους: Μόλις φθάσουμε στο δωμάτιό μας, ελέγχουμε τους πιθανούς τρόπους διαφυγής. Η διάσωσή μας από μια φωτιά ξενοδοχείου, ίσως χρειαστεί από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής μας σ’ αυτό.
  • Πηγαίνουμε στο διάδρομο και βρίσκουμε τις εξόδους που θα χρησιμοποιήσουμε, σε περίπτωση φωτιάς. Δε χρησιμοποιούμε το ασανσέρ, σε περίπτωση φωτιάς. Μπορεί να μας πάει σε κάποιο όροφο, που είναι γεμάτος καπνό ή φλόγες, ή να εγκλωβιστούμε σ’ αυτό.
  • Ελέγχουμε τις εξόδους, για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν. Ανοίγουν οι πόρτες; Είναι οι σκάλες καθαρές και ελεύθερες;
  • Μετράμε τις πόρτες και σημειώνουμε στο μυαλό μας άλλα χαρακτηριστικά, ανάμεσα στο δωμάτιό μας και στις εξόδους. Εάν ο διάδρομος είναι σκοτεινός και γεμάτος καπνό, πρέπει να ξέρουμε πως να φτάσουμε στην έξοδο.
  • Εάν το ξενοδοχείο έχει σύστημα συναγερμού, βρίσκουμε το κοντινότερο κουμπί ενεργοποίησής του. Σιγουρευόμαστε ότι ξέρουμε πως να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε σε σκοτάδι ή με πυκνό καπνό. (Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα)

Τα νέα της Εύβοιας

Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα: Έρχεται η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Προκήρυξη πυροσβεστικής 2023: Πότε θα βγει;

Πρόγραμμα σπίτι μου: Πότε ξεκινά η αίτηση για δάνεια για νέους;

Χαλκίδα: Το email της έφαγε τα λεφτά!

Χαλκίδα: Η απίστευτη πατέντα σε παράθυρο για να μην κρυώνουν

Βόρεια Εύβοια: Ο υδροστρόβιλος τους άφησε άφωνους

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις