Φορολογικές δηλώσεις 2022: Μέχρι πότε είναι η παράταση;

Αρκετοί είναι εκείνοι οι φορολογούμενοι που είχαν σοβαρούς λόγους και έκαναν γρήγορα τις φορολογικές δηλώσεις

Στην κατηγορία αυτή άνηκαν όσοι είχαν παιδιά που σπούδαζαν σε άλλη πόλη και ως εκ τούτου ενοικιάζουν κατοικία.

Γρήγορα έπρεπε να κάνουν την δήλωση τους και εκείνοι που είχαν κάνει λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους αλλά και αυτοί που ανέμεναν επιστροφές φόρου λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης στα εισοδήματα του 2021.

«Χρυσές» είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους από την αρχή της χρονιάς.

Για τις φορολογικές δηλώσεις 2022, περισσότεροι από 8,9 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει όταν ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Από τα 31 Μαρτίου άρχισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται.

Στην απόφαση να δώσει παράταση για την διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022 έως τις 30 Αυγούστου. Οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις, Ιουλίου και Αυγούστου, του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Δεν υπάρχει έκπτωση 3% και εφάπαξ εξόφληση για τις δηλώσεις μετά τον Ιούλιο.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις παράταση 2022
Φορολογικές δηλώσεις παράταση 2022 (Amol Tyagi on Unsplash)

Την ίδια ώρα υπάρχει προσυμπλήρωση των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Βασικός στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.