Δεν υπήρχε κανένας στα μαγαζιά και στην πλατεία και όλοι είχαν μαζευτεί στην παραλία
Η εικόνα που θα δείτε σε πόλη στα Νότια της Εύβοιας, είναι χαρακτηριστική.
Στο Αλιβέρι πριν πολλά χρόνια υπήρχε μια εποχή όπου μαζεύονταν αρκετός κόσμος λες και ήταν επιστράτευση.
Δεν υπήρχε χρόνος ούτε για καφενείο, ούτε για ξεκούραση και ούτε για τίποτα άλλο. Υπήρχε χρόνος μόνο για δουλειά.
Αξημέρωτα μαζεύονταν έξω από την παραλία και όταν βράδιαζε γύριζαν στα σπίτια τους. Οι εικόνες κάθε πρωί ήταν σαν να γίνονταν επιστράτευση..
Μία απίστευτη εικόνα από την περιοχή όπου γέμισε από βαρέλια ο Κάραβος. Δίπλα στα βαρέλια αρκετός κόσμος και ένα φορτηγό.
Είναι από τις φωτογραφίες που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε. Μία φορά δεν είναι αρκετή. Θέλουμε να την βλέπουμε πολλές φορές και να παρατηρούμε την κάθε λεπτομέρεια από το Αλιβέρι.
Είναι από τις ιστορίες μιας άλλης εποχής όπου οι παλιοί αναπολούν και οι νεότεροι ψάχνουν στο διαδίκτυο να δουν λεπτομέρειες.
Δεκάδες βαρέλια είναι μαζεμένα στον Κάραβο Αλιβερίου. Δεκάδες άντρες είναι από πάνω τους. Άλλοι τα περιεργάζονται, άλλοι τα κοιτούν και άλλοι έχουν πιάσει κουβέντα μεταξύ τους. Το πρώτο θέμα συζήτησης δεν ήταν το ποδόσφαιρο ούτε τα πολιτικά αλλά το πόσο μούστος θα βγει τελικά.
Από την φωτογραφία, δεν φαίνεται κάτι το ανησυχητικό αλλά μία ήσυχη μέρα όπου έχουν μαζευτεί στην πλατεία στον Κάραβο Αλιβερίου και ετοιμάζουν τα βαρέλια για να υποδεχθούν αργότερα τον μούστο.
Σε αυτή την περιοχή μαζεύτηκαν πολλά βαρέλια. Και δεν έγινε χθες αλλά πριν κάποια χρόνια. Είναι ένα ντοκουμέντο, μία φωτογραφία με αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.
Ανήκει στην περίοδο του μούστου. Ετοιμάζουν τα βαρέλια για να βάλουν εκεί μέσα τον μούστο που θα γίνει αργότερα κρασί.
Η συγκομιδή των σταφυλιών αρχίζει τη στιγμή που οι ράγες αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κίτρινο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, έχουμε αύξηση των σακχάρων.
Εκείνη την εποχή, τα σταφύλια μαζεύονταν με το χέρι. Μαζεύονταν στα χωράφια όλα τα μέλη της οικογένειας για να βοηθήσουν ενώ στην συνέχεια ένας άντρας πατούσε σε ένα τσουβάλι όλα τα σταφύλια.
Από το πατητήρι έβγαινε ο μούστος. Μια πραγματική ιεροτελεστία, όπως ο τρύγος, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα δικά του έθιμα.
Με δυνατά βήματα πάνω από τα σταφύλια επιτυγχάνονταν η εκχύμωση. Ο μούστος καθώς έρεε σιγά σιγά από ειδικά ανοίγματα στη βάση του πατητηριού, συγκεντρώνονταν και αποθηκεύονταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια. Εκεί έμενε για περίπου τρεις μήνες, μέχρι να γίνει κρασί.
Στην συνέχεια όσοι ήθελαν έφτιαχναν την ρακί ή αλλιώς άφηναν το κρασί όπως είχε.
Τα παλιά χρόνια μάλιστα γέμιζαν οι αγρότες ένα καλάθι με τα πρώτα ώριμα σταφύλια και να τα πηγαίνουν στην εκκλησία όπου διαβάζονταν ειδική ευχή για την επιτυχία των αμπελιών.
Στο πατητήρι εκτός από τα σταφύλια, υπήρχαν και πλούσιοι μεζέδες και τα κεράσματα ήταν άφθονα! Στην συνέχεια σειρά είχαν τα βαρέλια όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.
2 φουλ παράξενα σχολεία στην Εύβοια – Θα πάθετε πλάκα και εσείς
Το ευλογημένο χωριό της Εύβοια που ελάχιστοι γνωρίζουν
1 άγνωστος καταρράκτης της Εύβοιας που (ίσως) δεν έχεις ξανακούσει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.