Πως γράφουμε το νούμερο…
Η ελληνική γλώσσα, με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια μορφολογία της, συχνά γεννά ερωτήματα ακόμη και στους πιο έμπειρους χρήστες της. Ένα από αυτά αφορά τη γραφή συγκεκριμένων λέξεων, όπως τα αριθμητικά, που άλλοτε φαίνονται αυτονόητα κι άλλοτε προκαλούν διλήμματα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αριθμός 18: δεκαοχτώ ή δεκαοκτώ; Παρότι και οι δύο μορφές θεωρούνται σωστές, η συζήτηση γύρω από τη γλωσσική ακρίβεια και τη σωστή χρήση της ελληνικής, ιδίως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είναι ανούσια. Αντιθέτως, σε μια εποχή που η γλώσσα συχνά παραμορφώνεται ή απλοποιείται υπέρμετρα, η ανάγκη για σαφήνεια και συνέπεια παραμένει επίκαιρη.
Θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρετε ότι γράφονται με μια λέξη μόνο τα αριθμητικά από το 13 μέχρι το 19. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπως το τριανταπέντε.
Το θέμα μας όμως είναι άλλο. Δεκαοχτώ ή δεκαοκτώ.
Σε εποχή που η νεοελληνική γλώσσα διαβάλλεται πολλαπλώς, η σύνταξη βασικών κανόνων για την ορθή χρήση της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι εγχείρημα χωρίς κάποια βάση.
Υπεύθυνοι για κατάφωρες γλωσσικές ατασθαλίες δεν είναι μόνον μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και οι μεγάλοι.
Υπάρχουν όμως και λέξεις που αλλιώς τις λες και αλλιώς τις γράφεις.
Για παράδειγμα το νούμερο 18. Ξέρεις πως γράφεται;
Όπως και αν το γράψεις είναι σωστό και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε άλλα κείμενα θα το συναντήσετε γραμμένο ως δεκαοχτώ και άλλα ως δεκαοκτώ.
Περισσότερα νέα από την Εύβοια
Νέο διοικητικό συμβούλιο Α.Ο.ΧΑΛΚΙΣ
Αχλάδι Εύβοιας: Η κρυφή παραλία κοντά στη Χαλκίδα
«Έπεσαν» Facebook και Instagram – Τι συμβαίνει και πότε θα αποκατασταθούν
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και προσθέστε το στα αποτελέσματα αναζήτησης για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianews του Γιώργου Κουτσελίνη.

Ο Γιώργος Κουτσελίνης είναι ένας έμπειρος και καταξιωμένος δημοσιογράφος, του οποίου η επαγγελματική διαδρομή συνδυάζει τη βαθιά γνώση της τοπικής κοινωνίας με την εμπειρία στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Με καταγωγή από την Κύμη, όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο το 1997, έθεσε από νωρίς τις διεθνείς ακαδημαϊκές βάσεις για την καριέρα του. Σπούδασε δημοσιογραφία στο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Paisley στη Σκωτία, από όπου αποφοίτησε το 2003, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και μια σύγχρονη οπτική για τον χώρο της ενημέρωσης.
Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, αφοσιώθηκε στο πάθος του για τη δημοσιογραφία. Για μία ολόκληρη δεκαετία (2009-2019), υπήρξε η φωνή και η εικόνα της Εύβοιας για έναν από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, τον ALPHA, καλύπτοντας με συνέπεια και αξιοπιστία όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιοχής.
Η πορεία του συνεχίστηκε με σημαντικές συνεργασίες σε πανελλαδικό επίπεδο, με πιο πρόσφατη αυτή στην επιτυχημένη ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κουτσελίνης έχει κατακτήσει και τον κόσμο του ραδιοφώνου. Σήμερα, βρίσκεται καθημερινά στο τιμόνι της πρωινής ζώνης του Live FM, από τις 10:00 έως τις 13:00, όπου με τον δυναμικό του λόγο, το χιούμορ και την καίρια ανάλυση της επικαιρότητας, έχει χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με το ακροατήριό του.
Ο ιστότοπος, υπό τη διεύθυνση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουτσελίνη, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τοπικά νέα, κοινωνικά ζητήματα και έκτακτα περιστατικά.
Παρέχει κατηγορίες όπως “Βόρεια Εύβοια” και “Νότια Εύβοια” για στοχευμένη ενημέρωση, καθώς και ενότητες για τα τελευταία νέα και ρεπορτάζ από την περιοχή.


