Έρχεται νέο επίδομα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το επίδομα εργασίας;

Σε λίγους μήνες αλλάζουν πολλά σε ότι αφορά το επίδομα ανεργίας

Έρχονται αρκετές καινοτομίες ενώ θα υπάρχει και στον ορίζοντα η διαγραφή από τα μητρώα των ανέργων.

Πιο αναλυτικά, έρχονται εισοδηματικά κριτήρια. Η παραμονή στο μητρώο ανέργων έχει και ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών. Το εισοδηματικό κριτήριο ακούγεται ότι θα είναι των 20000 ευρώ. Αν ο άνεργος ξεπεράσει το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, ο Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.

Επίδομα εργασίας 2022
Επίδομα εργασίας 2022-unsplash

Αν κάποιος άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης τότε θα έρχεται ένα πέναλτι που θα φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια. Το πέναλτι θα είναι η διαγραφή από το μητρώο των ανέργων.

Αν ο άνεργος δεν διαγραφή από το μητρώο θα έχει να λάβει και ένα νέο επίδομα. Μιλάμε για το επίδομα εργασίας που θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Έτσι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.

Τέλος θα υπάρχει μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.