Πότε θα μπει η επιστροφή του φόρου taxisnet 2022;

Θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η διαδικασία συμψηφισμών της επιστροφή φόρου 2022.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσουν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν τακτοποιήσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα περιμένουν να καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου 2022.

Κάθε χρόνο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχούν οι επιστροφές φόρων εισοδήματος.

Η επιστροφή φόρου δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές αναμένεται ακόμα και να μηδενίσουν την επιστροφή, ανάλογα με το ποσό.

Το 2021, η επιστροφή φόρου έγινε μετά το καλοκαίρι. Φέτος αναμένεται να γίνει νωρίτερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα καταβληθεί μιας και αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση.

Υπήρχαν φορολογούμενοι που έκαναν την δήλωση τους μέσα Απριλίου και πιστώθηκε μετά από ένα μήνα.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα και ενημερώνεται ο φορολογούμενος ότι έχει επιστροφή φόρου. Οι επιστροφές φόρου περνούν από έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές, που δεν έχουν λήξει.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου, εάν υπάρχει ποσό για επιστροφή, πιστώνεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Το 2021, η επιστροφή φόρου έγινε μετά το καλοκαίρι. Φέτος αναμένεται να γίνει νωρίτερα.
Το 2021, η επιστροφή φόρου έγινε μετά το καλοκαίρι. Φέτος αναμένεται να γίνει νωρίτερα. Φωτογραφία: Louisa Weckenbrock, unsplash

Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσής μου είναι πιστωτικό. Πώς δηλώνω τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μου πιστωθεί το ποσό της επιστροφής;

Κατά την υποβολή της δήλωσης αν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός, θα πρέπει να ενημερωθείτε με μήνυμα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Για παράδειγμα αν η επιστροφή φόρου αφορά υπόχρεο, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι το παρακάτω.

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ». Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους.»

Αν η επιστροφή φόρου αφορά Σύζυγο τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι το ακόλουθο:

«Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ» με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης. Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους».