Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πως κάνουμε αίτηση;

Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα μπουν από σήμερα, χρήματα.

Δικαιούχοι όσοι υπέβαλαν αίτηση στη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρώτη πληρωμή των αιτήσεων για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υπέβαλαν την αίτηση θα γίνει σήμερα ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει μια ακόμη πληρωμή.

H προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε οδηγίες τόσο για την υποβολή της αίτησης όσο και για την καταβολή των ενισχύσεων.

Σύμφωνα με αυτές:

-Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessupport της ΑΑΔΕ. Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ποσό που αιτείται να λάβει, εντός των ορίων του άρθρου 4 της ΚΥΑΓΔΟΥ 281/2020, το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του Κανονισμού deminimis, καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων εν λόγω ΚΥΑ, κατά περίπτωση.

-Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η επιχείρηση να έχει υποβάλλει προηγουμένως στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» , στοιχεία όπως ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ , τα ακαθάριστα έσοδα και τα έξοδα.


Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης

-Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριών που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ.

-Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.