Επίδομα ασθενείας covid: Τι ισχύει;

Ηλεκτρονικά θα δίνεται η ειδική άδεια, λόγω covid-19, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως ενημερώνει η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η άδεια είναι για χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών και απαιτεί απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Δικαιούχοι της άδειας θα είναι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό με απόδειξη θετικού διαγνωστικού τεστ, εφόσον δεν παρείχαν τηλεργασία.

Η ειδική άδεια θα μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτημα στον e – ΕΦΚΑ, για λήψη παροχών σε χρήμα εντός οκτώ μηνών από το συμβάν.

Photo by Clay Banks on Unsplash

Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους δικαιούχους δεν μπορούν να υποβάλλουν μέχρι και σήμερα το σχετικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ. Θα μπορέσουν να το υποβάλλουν από τις 8 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας.

Για το επίδομα ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Στη βεβαίωση του εργοδότη με τα στοιχεία της περιόδου αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία βεβαιώνεται επιπροσθέτως ότι εργαζόμενος δεν παρείχε την εργασία του εξ αποστάσεως.