Επίδομα άδειας 2022: Πότε καταβάλλεται και πως γίνεται ο υπολογισμός;

Πολλοί Ευβοιώτες αναζητούν πληροφορίες για το επίδομα αδείας

Είναι ένα καλό βοήθημα για να κάνεις τις διακοπές σου το καλοκαίρι. Και βέβαια η Εύβοια έχει εκατοντάδες μέρη για να σε χαλαρώσουν και να περάσεις υπέροχα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό το επίδομα άδειας δεν δίνεται σε όλους και δίνεται μόνο σε εργαζόμενους. Βρισκόμαστε στην περίοδο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι κανονίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, υπολογίζοντας εκτός από τον μισθό τους και το επίδομα άδειας.

Δείτε παρακάτω τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΓΣΕΕ για την ετήσια άδεια των εργαζομένων.

Ο εργοδότης έχει πλέον τη δυνατότητα να χορηγήσει την άδεια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Το επίδομα αδείας, αλλά και οι αντίστοιχες αποδοχές, πρέπει να καταβάλλονται στους δικαιούχους κατά την έναρξη της άδειας τους και δεν συμψηφίζονται.

Ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα χρόνια εργασίας σε μία επιχείρηση, αλλάζουν τα δεδομένα για το επίδομα αδείας.

Πως γίνεται ο υπολογισμός της άδειας

Το επίδομα ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο.

Επίδομα άδειας 2022
Επίδομα άδειας 2022- unsplash.com

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη. Τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο, κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα. Επίσης, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.
Πότε χορηγείται η ετήσια άδεια

Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Εύβοια νέα σήμερα

Ποιοι οικοπεδούχοι στην Εύβοια θα πληρώσουν πρόστιμα;

Τα 2 φουλ παράξενα της Εύβοιας που όλο το internet γελά

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι