Εμφάνιση Νέων Παρόχων Ρεύματος

Η είσοδος νέων εταιρειών στον κλάδο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια με την απελευθέρωση της αγοράς στην ενέργεια, έδωσαν την ευκαιρία στους καταναλωτές να αξιολογήσουν τους παρόχους ρεύματος, για την εύρεση καλύτερων λύσεων στα πάγια έξοδα των νοικοκυριών τους. Έτσι λοιπόν πολλές εταιρείες παροχής ρεύματος έκαναν την εμφάνιση τους με σκοπό να διεκδικήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Η συγκριση παροχων ρεύματος  που προέκυψε από την εμφάνιση των εταιρειών αυτών, είναι μια διαδικασία που έχει γίνει ακόμα πιο έντονη και ίσως και αναγκαία θα έλεγε κανείς, το τελευταίο διάστημα, με τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, να πιέζουν σημαντικά τους καταναλωτές. Όμως αυτή η διαδικασία σύγκρισης και αξιολόγησης των παροχών ρεύματος μέσα σε ένα μεγάλο χείμαρρο προσφορών, είναι σίγουρα μια δύσκολη υπόθεση, η οποία συχνά ταλαιπωρεί ιδιώτες και επιχειρηματίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν σε ποια σημεία των προσφορών χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και ποια είναι αυτά που τελικά θα τους εγγυηθούν χαμηλότερους τελικούς, μηνιαίους λογαριασμούς και θα τους δώσουν μία ανάσα στο τέλος του μήνα.
Οι εταιρείες που καταφέρνουν να επικοινωνήσουν καλύτερα τις προσφορές τους στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με την καλύτερη εξυπηρέτηση και την παροχή συμβολαίων με ευνοϊκούς όρους  προς τους καταναλωτές, θα καταφέρουν να κερδίσουν την σύγκριση και να μεγαλώσουν το μερίδιο αγοράς τους.

«Ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα;»

Η ερώτηση όμως που απασχολεί περισσότερο από όλα τους καταναλωτές είναι τελικά μία, απλή και περιεκτική και αυτή είναι τελικά «Ποιο είναι το πιο φθηνο ρευμα» και ποια εταιρεία μπορεί να το προσφέρει. Οι καταναλωτές λοιπόν καλούνται να υπολογίσουν πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και τελικά να μεταβάλουν τα τιμολόγια ενός παρόχου ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε επίπεδο παροχών και εξυπηρέτησης.

Και ενώ η απάντηση για το ποιο τελικά είναι το πιο φτηνό ρεύμα θα μπορούσε να δοθεί με κάποιες πληροφορίες που αφορούν την πηγή ενέργειας, τις μεθόδους και τους τρόπους παραγωγής της – όπως ένα παράδειγμα είναι η ηλεκτροπαραγωγή μέσω καύσης άνθρακα σε αντίθεση π.χ με τους ηλιακούς συλλέκτες – υπάρχουν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες στο πακέτο μιας προσφοράς από ένα πάροχο ρεύματος οι οποίες τελικά μπορεί να κάνουν την διαφορά στον τελικό λογαριασμό. Κάποιες τέτοιες λεπτομέρειες είναι το πάγιο που δίνει η κάθε εταιρεία, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται ακόμα και με τους όρους πληρωμής, η διάρκεια συμβολαίου, το κόστος αλλαγής είτε παρόχου είτε κατοικίας λόγω μετακόμισης, καθώς και άλλες ρήτρες που μπορεί να συμπεριλαμβάνονται σε ένα συμβόλαιο. Επίσης διαφορές υπάρχουν ακόμα και σε ένα σταθερό συμβόλαιο χρέωσης ή ένα συμβόλαιο με κυμαινόμενες χρεώσεις. Σημαντικός παράγοντας είναι ακόμα και η τοποθεσία.

Για αυτούς τους λόγους η απάντηση για το πιο τελικά είναι το πιο φθηνό ρεύμα επεκτείνεται στο ποιο τελικά είναι το πιο φθηνό ρεύμα για τις δικές μου ανάγκες. Αυτό τελικά είναι το ερώτημα που καλείται να εξετάσει ο καταναλωτής για να επιλέξει πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.

Τιμή Κιλοβατώρας – Το σημείο Κλειδί

Η κιλοβατώρα αποτελεί ένα διεθνές πρότυπο υπολογισμού της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σημείο κλειδί στην επιλογή ενός συμβολαίου με μια εταιρεία παροχής ρεύματος αποτελεί συχνά η τιμή της κιλοβατώρας. Αυτό συμβαίνει καθώς στο ανταγωνιστικό πεδίο υπολογισμού ενός τιμολογίου ρεύματος, το σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των διάφορων παροχών ηλεκτρικής ενέργειας είναι η προσφορά που δίνει στην τιμή αυτή, καθώς και η έκπτωση που εφαρμόζεται πάλι στην μέτρηση της κιλοβατώρας.

Η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να διαφέρει σε ημερήσια ή νυχτερινή χρέωση, ενώ ακόμα μπορεί να υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την κατανάλωση που έχει το κάθε σπίτι ή κάθε επιχείρηση.

Για αυτούς τους λόγους διαφοροποίησης, η τιμή της κιλοβατώρας αποτελεί συχνά το πρώτο στοιχείο που επικοινωνεί μια εταιρεία για να δώσει μία προσφορά και να κερδίσει κάποιον καταναλωτή. Ειδικά σε περιπτώσεις που η επικοινωνία είναι άμεση και γρήγορη, όπως είναι μια τηλεφωνική προσφορά, πολλές φορές η χρέωση – ειδικά εάν αυτή η χρέωση είναι χαμηλή και ανταγωνιστική – της κιλοβατώρας είναι το πρώτο στοιχείο που αναφέρεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας καταναλωτής χρειάζεται να σταθεί στις τιμές και στις εκπτώσεις της κιλοβατώρας και να βιαστεί να κλείσει ένα πρόγραμμα μιας εταιρείας.

Μετά τις έντονες αυξήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, είναι λογικό οι καταναλωτές να υπολογίζουν και να μετρούν διαφορετικά την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, με το να ενημερώνονται να προτιμούν και να χρησιμοποιούν συσκευές που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας.
Κρατώντας το θετικό, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο θετικά στην στάση μας προς το περιβάλλον. Έτσι αναπτύσσεται μια συνήθεια να κλείσουμε έναν διακόπτη και να απενεργοποιήσουμε μια συσκευή που δεν χρειαζόμαστε.