Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022 αίτηση: Πότε θα δοθεί;

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022 που θα δοθεί σαν επίδομα και θα δώσει ανάσα σε ευάλωτα νοικοκυριά, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Η κατάσταση στην οικονομία με το ράλι τιμών, οδηγεί πολλά νοικοκυριά στην απόγνωση.

Οι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022 θα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, μεταξύ 18 με 21 Απριλίου.

Ο σχεδιασμός για το επίδομα ακρίβειας είναι να δοθεί μια οικονομική βοήθεια που θα έχει ως βάση τα 250 ευρώ σε μία σειρά από ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις σε καύσιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η πληρωμή θα γίνει κοντά στο Πάσχα ενώ όσον αφορά την αίτηση για το έκτακτο επίδομα, θα διευκρινιστεί αργότερα. Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος θα είναι οι οικογένειες που πράγματι διακινδυνεύουν την επιβίωσή τους. Με λίγα λόγια αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα.

έκτακτο επίδομα
Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά (φωτό: Visual Stories || Micheile on Unsplash)

Αυτά τα χρήματα θα δοθούν σαν έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022

Θα δοθεί επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ και διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ανακεφαλαιώνοντας, αναμένεται να ενταχθούν χαμηλοσυνταξιούχοι, έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Όσον αφορά τους έγγαμους με παιδιά, έχει να κάνει με χαμηλόμισθους που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα.

Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (φορολογικές δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία (παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Τα εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων είναι τα ακόλουθα. Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 7.200 ευρώ και οι έγγαμοι μέχρι 14.400 ευρώ. Η αξία της περιουσίας θα πρέπει να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια οικογενειών με παιδιά έχουν να κάνουν με το εισόδημα στις φορολογικές δηλώσεις 2021. Οικογένεια με ένα παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 10.500 ευρώ, με 2 παιδιά 12.000 ευρώ, 3 παιδιά 13.500 ευρώ.