Έτσι μπορείτε να χάσετε κιλά από σήμερα!

Γυναίκα ονειρεύεται
Γυναίκα ονειρεύεται (pixabay.com)

Θα σας παρουσιάσουμε μια τεχνική που ερευνήτρια υποστηρίζει ότι δουλεύει αυτός ο τρόπος.

Ο δρόμος για την απώλεια βάρους, ισχυρίζεται η Claire Madigan, Ανώτερη Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Loughborough, περνά μέσα από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ή, για την ακρίβεια, μέσα από τρεις τεχνικές που μετέρχεται η ψυχοθεραπευτική μέθοδος.

Σύμφωνα με τη Δρ Madigan, πρόκειται για την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο πεδίο του αδυνατίσματος, η οποία γνωρίζει σημαντική απήχηση ιδιαίτερα στους millenials μέσα από εφαρμογές όπως το Noom, εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ομάδα συμπεριφοριστών ψυχολόγων και προτείνει τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ως το κλειδί για το αδυνάτισμα.

Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει ότι τεχνικές της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου που εστιάζει στην κατανόηση και ανάλυση των συμπεριφορών μας και των αιτιών πίσω από αυτές, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Ουσιαστικά, κατανοώντας τι μας οδηγεί στην απόκτηση βάρους, όπως η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές προς όφελός μας.

Στοχοθεσία

Ο καθορισμός ενός στόχου αποτελεί βασική οδηγία όλων σχεδόν των προγραμμάτων αδυνατίσματος. Πράγματι, έρευνα έχει συνδέσει τη στοχοθεσία με αλλαγές στη συμπεριφορά. Η πείρα ωστόσο έχει αποδείξει ότι ένας μόνο σκοπός όπως «θα γυμνάζομαι συχνότερα» ή «θα τρώω μόνο υγιεινά από αύριο» συνήθως αποτυγχάνει. Επομένως, χρειάζεται ένας συνδυασμός στόχων. Πόσοι και ποιοι όμως πρέπει να είναι αυτοί;

Η απάντηση είναι σύνθετη καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δεν καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Σύμφωνα με μια μελέτη, η συχνότερη στοχοθεσία ταυτίστηκε με περισσότερες αλλαγές ενώ ως προς το τι πρέπει να αφορούν οι στόχοι, τα παλαιότερα ευρήματα που ήθελαν αυστηρούς και εξειδικευμένους σκοπούς καταρρίφθηκαν από νεότερα που συμπέραναν ότι δεν είναι ανάγκη κάποιος να ορίσει ότι θα τρέχει 10 λεπτά την ημέρα• τα οφέλη θα έρθουν κι αν ο στόχος αφορά γενικότερα αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Στο ζήτημα του αδυνατίσματος, μία έρευνα έδειξε ότι οι μεγάλοι στόχοι (π.χ. 20 κιλά σε τρεις μήνες) οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με όσους αποσκοπούν στα λίγα, σχέση που επαναλήφθηκε και αναφορικά με τη σωματική άσκηση.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο evianews.com