Διαδίκτυο, ένας χώρος εμπορικών συναλλαγών για επαγγελματίες και ερασιτέχνες     

Ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι ένας τεράστιος τόπος, ανεξερεύνητος σε πολλά σημεία του και άγνωστος ως προς το τι εκπλήξεις μπορεί ακόμα να μας επιφυλάσσει. Παρ’ όλα αυτά, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να επικοινωνεί με τους άλλους ακόμα και όταν δεν μπορεί να ταξιδέψει, για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Η εποχή που διανύουμε ίσως είναι η περίοδος της Ιστορίας κατά την οποία παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα για τον άνθρωπο, τόσο από πλευράς ταξιδιών όσο και από πλευράς ενασχολήσεων, εμπειριών και γνώσεων. 

Το Ίντερνετ έγινε πια ο διεθνής χώρος όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί, να ανταλλάξει απόψεις, να επικοινωνήσει, αλλά και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. Ειδικά το εμπόριο, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομικής δραστηριότητας, πέρασε γρήγορα στην ψηφιακή εποχή. Γρήγορα δημιουργήθηκαν τα πρώτα e-shops, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, δηλαδή, που δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή χρησιμοποιώντας την κάρτα τους ή πληρώνοντας με αντικαταβολή. Το στήσιμο ενός τέτοιου site eshop καταστήματος είναι πολύ πιο απλό σε σχέση με την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία που απαιτείται για τα φυσικά καταστήματα, ενώ οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ προσιτές, γιατί μειώνονται οι μεσάζοντες και αντίστοιχα τα κόστη που απαιτούνται μέχρι να φτάσει το προϊόν στον πελάτη.                         

Κοντά στις επίσημες διαδικτυακές επιχειρήσεις, ωστόσο, υπάρχουν και ιδιώτες που αναζητούν αγοραστές για αντικείμενα που θέλουν να πουλήσουν, από σπίτια και αυτοκίνητα μέχρι μεταχειρισμένα έπιπλα, συσκευές, δίσκους και άλλα αντικείμενα. Αυτή η δραστηριότητα διευκολύνεται πάρα πολύ μέσα από την προώθηση ιστοσελίδων Αθήνα  – Επαρχία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού υπάρχουν σχετικές σελίδες με αγγελίες, πέραν των εξειδικευμένων ιστότοπων με αγγελίες για πωλήσεις και αγορές κάθε τύπου αντικειμένου.           

Επειδή η ιστοσελίδα μιας επιχείρησης αποτελεί την πρώτη επαφή του πελάτη με την επιχείρηση, αλλά και την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα συνδιαλλαγεί μαζί της, πρέπει να είναι αισθητικά προσεγμένη και πρακτική, ώστε ο αγοραστής να μη χάνεται σε άχρηστες λεπτομέρειες και να καθοδηγείται αποτελεσματικά για να ολοκληρώσει την αγορά του με λίγες μόνο κινήσεις πάνω στην οθόνη του. Από εκεί και πέρα ο δρόμος για την επιτυχία περνάει μέσα από το γνωστό τρίπτυχο: ποιοτικά προϊόντα, οικονομικές τιμές, γρήγορη παράδοση της παραγγελίας. Καλό είναι, επίσης, να ελέγχεται η διαθεσιμότητα των προϊόντων, κάτι που αποτελεί ευθύνη του αποθηκάριου, ο οποίος πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρει τι υπάρχει στο στοκ και τι θα πρέπει να παραγγείλει.                 

Και όπως ισχύει σε κάθε ανθρώπινη δράση, η ελευθερία συμβαδίζει με την ευθύνη. Το γεγονός ότι η τεχνολογία μάς έλυσε τα χέρια σε μια σειρά θεμάτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει η ασυδοσία και να γίνει ο οποιοσδήποτε αυτόκλητος έμπορος. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Ούτως ή άλλως, πάντως, ο χρόνος είναι εκείνος που κρίνει τα πάντα, και όσοι ασχολούνται με το εμπόριο στο Διαδίκτυο με σοβαρότητα και συνέπεια διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές σταδιακά τούς εμπιστεύονται όλο και περισσότερο και διευρύνεται διαρκώς η πελατειακή τους βάση. Και οι μέρες που έρχονται μόνο αισιοδοξία μπορούν να εμφυσήσουν στους επιχειρηματίες, εν όψει της αναμενόμενης τεχνολογικής προόδου που φέρνει η ψηφιακή εποχή.   

Δείτε περισσότερα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΑΘΗΝΑ – Aboutnet.gr