Δείτε τι απίθανο κρύβεται μέσα σε σπίτι στην Νότια Εύβοια

Κρύβεται κάτι το πολύ συναρπαστικό…

Τι κρύβεται στο σπίτι; Κρύβεται κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο πριν πολλά χρόνια. Κάτι το οποίο είχε μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Τα χρόνια πέρασαν και δεν είναι και τόσο απαραίτητο για την καθημερινότητα μας. Ακόμα να το καταλάβεις; Πάμε ένα ταξίδι εκεί να τα μάθεις όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δες τι πελώριο και τρομακτικό κατέβηκε από τον ουρανό στην Εύβοια! Δες τις φωτογραφίες

Δες τι υπάρχει μέσα σε μία σπηλιά στα Καμπιά στην Εύβοια [Φωτογραφίες]

Ιδού η απάντηση για το τι κρύβεται στο σπίτι

Έχουμε ακόμα πολλά ερωτήματα που θέλουμε να μάθουμε την απάντησή τους. Λίγο πριν το χωριό, ένας μικρός χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παλιά νεροτριβιά (ο παλιός νερόμυλος του χωριού), που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Εκεί πλένονται τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού, που πέφτει ορμητικά. Μία μικρή ταμπέλα μας οδήγησε στη νεροτριβή της Βρύσης. Εκεί γνωρισαμε έναν παραδοσιακό νερόμυλο που είναι ό,τι καλύτερο για τα μάλλινα σας, για τις κουβέρτες και τα χαλιά μας.

Η Βρύση κτίστηκε στο τέλος της βυζαντινής εποχής. Το όνομα της το πήρε ή από τις βρύσες από τις οποίες υδρευόταν. Το χωριό είναι κτισμένο σε επίπεδη θέση και έχει πληθυσμό 486 κατοίκους.

Πώς λειτουργεί όμως μια νεροτριβή;

Το νερό της πηγής οδηγείται μέσα από κάθετο αγωγό τριών μέτρων και βγαίνοντας μέσα από το στενό άνοιγμα, πέφτει με μεγάλη δύναμη σε μια ευρύχωρη στέρνα. Εκεί τοποθετούνται μάλλινα χαλιά, κουβέρτες και άλλα μάλλινα ρούχα για να πλυθούν. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι χωμένο μέσα στο έδαφος ώστε η εσωτερική πίεση του νερού να μη δημιουργεί κινδύνους ανοίγματος των τοιχωμάτων. O κάδος συναρμολογείτο από σφηνωμένες μεταξύ τους σανίδες και το ύψος του κώνου ξεπερνούσε τα 2 μέτρα. Επειδή μοιάζει με βαρέλι, κατασκευάζεται συνήθως από βαγενά (βαρελά) και όχι από μαραγκό.15 με 20 λεπτά είναι αρκετά αφού το κρυστάλλινο νερό. Και μάλιστα θα μοσχομυρίζουν και χωρίς την χρήση απορρυπαντικών. Η πίεση του νερού έχει ευεργετικά αποτελέσματα και πετυχαίνεται παράλληλα και τα μάλλινα να είναι πολύ αφράτα.

Δες τι κρύβεται σε ένα σπίτι στην Νότια Εύβοια!

Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι χωμένο μέσα στο έδαφος ώστε η εσωτερική πίεση του νερού να μη δημιουργεί κινδύνους ανοίγματος των τοιχωμάτων.
Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι χωμένο μέσα στο έδαφος ώστε η εσωτερική πίεση του νερού να μη δημιουργεί κινδύνους ανοίγματος των τοιχωμάτων.
Εκεί πλένονται τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα
Εκεί πλένονται τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα