Ανοιχτά μαγαζιά 17 Ιουλίου: Θα είναι;

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι εδώ και από ότι φαίνεται θα είναι ανοιχτά και τα μαγαζιά στην Εύβοια

Είναι μια περίοδο αγαπημένη για πολλούς Ευβοιώτες μιας και βρίσκουν σε καταπληκτικές τιμές είτε παπούτσια, είτε ρούχα, είτε ηλεκτρικές συσκευές.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις 2022 όπως κάθε χρόνο ξεκινούν την δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου δηλαδή 11 Ιουλίου και να σταματήσουν τέλη Αυγούστου. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις 2022 ξεκίνησαν 12 Ιουλίου και πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και 31 Αυγούστου.

Όπως κάθε χρόνο τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00. Η δεύτερη Κυριακή αναμένεται να είναι στις 17 Ιουλίου. Οι θερινές εκπτώσεις έτους 2022, ξεκίνησαν την Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας εξέδωσε ανακοίνωση για τις θερινές εκπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων 2022 εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Οι ενδιάμεσες και οι χειμερινές εκπτώσεις πέρασαν και όσοι καταναλωτές δεν ψώνισαν, θα το κάνουν το καλοκαίρι μιας και ξεκινούν ξανά.

Οι περίοδοι καλοκαιρινών εκπτώσεων είναι δύο. Το εκπτωτικό δεκαήμερο έχει τις πρώτες 10 μέρες του μήνα Μαΐου και οι κανονικές εκπτώσεις που αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και κρατάνε μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ανοιχτά μαγαζιά 17 Ιουλίου
Αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των θερινών εκπτώσεων, οι εμπορικοί σύλλογοι αναμένεται να προβούν λίγες μέρες πριν στις σχετικές ανακοινώσεις. – Arno Senoner unsplash.com

Σημειώνεται πως οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

-Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

-Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

-Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

-Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

-Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος, θα πρέπει να ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.