Βασίλης Μεντζελόπουλος – Amuse : ο απόλυτος οδηγός Event Marketing

Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων είναι ένα είδος μάρκετινγκ που συνεπάγεται την προώθηση μιας επωνυμίας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με τη διεξαγωγή, τη συμμετοχή ή την παρακολούθηση εκδηλώσεων όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse. Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων βοηθά στη δημιουργία βαθύτερων σχέσεων με τους πελάτες και στην εξοικείωσή τους με ένα brand.

Πώς λειτουργεί το μάρκετινγκ εκδηλώσεων;

Ο κ. Βασίλης ΜεντζελόπουλοςEvent Architect, και Managing Director της Εταιρείας «AmuseConcept Events» μας εξηγεί τα βασικά χαρακτηριστικά του Event Marketing. Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους. O πιο προφανής είναι όταν ένα brand φιλοξενεί κάποιες εκδηλώσεις. Ανάλογα με τον τύπο της εκδήλωσης, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων με πελάτες, στην ανεύρεση νέων συνεργατών  και πολλά άλλα.

Μια άλλη στρατηγική είναι η παρακολούθηση εκδηλώσεων ως καλεσμένος. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας εκπρόσωπος μιας εταιρείας μπορεί να προωθήσει προϊόντα ή υπηρεσίες ή να ενισχύσει τη φήμη ενός brand επιδεικνύοντας τεχνογνωσία στον τομέα του. Τέλος, η χορηγία εκδηλώσεων μπορεί να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα ενός brand όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse.

Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι όποια και αν είναι η στρατηγική στην οποία εμμένει μια εταιρεία, το μάρκετινγκ εκδηλώσεων είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων. Όμως γιατί επικρατεί αυτή η άποψη;

Σημασία του Event Marketing

Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος  υπογραμμίζει ότι η σημασία του μάρκετινγκ εκδηλώσεων συνοψίζεται στην αύξηση της αξιοπιστίας μιας εταιρείας. Οι συνεργάτες και οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν προσωπικά με ένα brand, μια εταιρεία ή έναν οργανισμό και να εκφράσουν την προτίμησή τους. Οι εκδηλώσεις είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία δικτύωσης. Το 75% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ευκαιρία να κάνουν χρήσιμες επαφές είναι ο κύριος λόγος για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις.

Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι η διοργάνωση ή η παρακολούθηση εκδηλώσεων είναι ένα ισχυρό μέρος μιας υγιούς στρατηγικής απόκτησης δυνητικών πελατών. Οι μεγάλες επαγγελματικές συναντήσεις συγκεντρώνουν ένα κοινό που ενδιαφέρεται για έναν συγκεκριμένο τομέα, ένα προϊόν ή για νέες ευκαιρίες γενικά. 

Οι εκδηλώσεις είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών. Οι άνθρωποι επισκέπτονται συνέδρια ή σεμινάρια όχι μόνο για να κάνουν επαφές και να αποκτήσουν νέες γνώσεις, αλλά και για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα τους και να περάσουν καλά όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse. Τέτοιες θετικές εμπειρίες δημιουργούν μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με ένα  brand, ενώ η διοργάνωση εκδηλώσεων μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για το μάρκετινγκ σχέσεων.

Το Event marketing συμβάλλει επίσης στην αύξηση της διαδικτυακής παρουσίας ενός brand. Πολλοί millennials παρακολουθούν εκδηλώσεις και στη συνέχεια μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει υψηλότερη προσέγγιση και αναγνωρισιμότητα.

Για παράδειγμα, η δράση της Amuse για 300 στελέχη πολυεθνικής εταιρείας, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να απολαύσουν την ειδικά διαμορφωμένη και σχεδιασμένη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος εξειδικευμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συζητήθηκε πολύ τόσο εντός της εταιρείας, όσο και στα social media.

Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι τέτοιου είδους δράσεις μπορούν να γίνουν viral και να αποτελέσουν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και αυτούς  που παρακολούθησαν στη συνέχεια τα σχετικά video 

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Event Marketing;

  • Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων είναι το κανάλι μάρκετινγκ που οδηγεί στη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI).
  • Οι εκδηλώσεις είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος αλληλεπίδρασης με υποψήφιους πελάτες.
  • Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων είναι πιο αποτελεσματικό από το μάρκετινγκ περιεχομένου και newsletter marketing μαζί.
  • Οι εταιρείες με υπεραπόδοση ξοδεύουν εξαιρετικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μάρκετινγκ σε live events.

Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων – event είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων, την ενίσχυση των εσόδων και τη δημιουργία ισχυρών συνδέσεων με υποψήφιους πελάτες όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εκδηλώσεις εξίσου ωφέλιμες για μια επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Managing Director «AmuseConcept Events», οι πιο αποτελεσματικοί τύποι εκδηλώσεων είναι οι παρακάτω:

  • Συνέδρια
  • Σεμινάρια
  • VIP εκδηλώσεις
  • Εκδηλώσεις σκέψης-ηγεσίας
  • Παρουσιάσεις προϊόντων

Συνέδρια

Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι τα συνέδρια είναι εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επικεντρώνονται σε εκπαιδευτικές ομιλίες από κορυφαίους του κλάδου και ειδικούς. Συχνά περιλαμβάνουν εργαστήρια και συνεδρίες δικτύωσης για να διπλασιάσουν τα οφέλη των συμμετεχόντων. Τα συνέδρια είναι ο πιο επιδραστικός τύπος εκδηλώσεων για τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

H Amuse, για παράδειγμα, ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ετήσιου Παγκοσμίου Συνεδρίου της BNI (Business Network International), με την παρουσία πάνω από 2.500 ιδιοκτητών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. O ρόλος της ήταν η ανάληψη του συνόλου του concept της επικοινωνίας, εικαστικών και εφαρμογών του συνεδρίου σε επίπεδο διοργάνωσης, καθώς και ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ενός κεντρικού Stage και 6 παράλληλων δράσεων. Το Event Marketing σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσε το μέσον για τη δημιουργία Networking και συνέβαλλε στην ένωση των επιχειρηματιών τοπικά και διεθνώς, με στόχο την ανάπτυξή τους όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse.

Σεμινάρια

Ο κύριος στόχος αυτού του είδους εκδηλώσεων είναι η εκπαίδευση των επισκεπτών. Ως εκ τούτου, τα σεμινάρια πραγματοποιούνται συχνά σε μικρότερους χώρους και συνεπάγονται περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι τα σεμινάρια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων, αλλά και την αύξηση της τεχνογνωσίας των συμμετεχόντων.

VIP εκδηλώσεις

Αυτές οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην επιτάχυνση των πωλήσεων και στη διεύρυνση της βασικής αφοσίωσης των πελατών. Οι εκδηλώσεις VIP μπορούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους συγκεντρώνοντας σημαντικούς μετόχους, βασικούς πελάτες και άλλους επίτιμους καλεσμένους όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse. Οι εκδηλώσεις VIP μπορεί να έχουν τον υψηλότερο αντίκτυπο στους KPI μιας εταιρείας.

Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις

Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι οι Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα από projects που υποστηρίζουν την ανθρώπινη επικοινωνία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα events του Μake a Wish Ελλάδας, οργανισμού που πραγματοποιεί τις ευχές των παιδιών.  Η Amuse, ως εταιρεία παραγωγής, χορήγησε εξ ολοκλήρου, σχεδίασε και υλοποίησε την παραγωγή και το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης που είχε ως στόχο να γνωρίσει το Make a wish στο ελληνικό κοινό και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις φιλανθρωπικές του καμπάνιες, την παρότρυνση σε δωρεές, χορηγίες ή ακόμα και ομαδικές συμμετοχές σε φιλανθρωπικούς περιπάτους.

Εκδηλώσεις “σκέψης-ηγεσίας”

Ο υπέρτατος στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι η δικτύωση. Πολλοί επαγγελματίες με τα ίδια ενδιαφέροντα συγκεντρώνονται για προσωπική επικοινωνία. Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι αυτές οι εκδηλώσεις επιτρέπουν στους διοργανωτές να ενισχύσουν την θέση τους σε έναν συγκεκριμένο τομέα και να αποφέρουν εκπληκτικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Παρουσιάσεις προϊόντων

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτό το είδος εκδηλώσεων για να παρουσιάσουν τα επερχόμενα προϊόντα τους σε δυνητικούς ή υπάρχοντες πελάτες. Ο στόχος είναι να γνωρίσουν οι αγοραστές για τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη ενός νέου προϊόντος όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse.

Το μάρκετινγκ εκδηλώσεων είναι ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο. Για παράδειγμα, η πρόσφατη παραγωγή της εκδήλωσης Taste of Athens,  που έγινε στο Ζάππειο, προσέλκυσε πάνω από 10.000 επισκέπτες. Η Amuse ανέλαβε τη σχεδίαση και την υλοποίηση των pop up kiosks 14 ελληνικών εστιατορίων, που λειτούργησαν αυτόνομα ως εστιατόρια.  Το Event Marketing σε αυτή την περίπτωση επέτρεψε τη δημιουργία και τη διατήρηση ισχυρών σχέσεων, την προσέλκυση νέας πελατείας, τη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών και την προσαρμογή και την προσαρμογή του KPI για τις επιχειρήσεις. 

Ο κ. Μεντζελόπουλος  μας προτείνει 5 στρατηγικές και ιδέες μάρκετινγκ εκδηλώσεων:

  • Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα για το event
  • Προωθήστε εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ενθαρρύνετε το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες
  • Ενεργοποιήστε τους συμμετέχοντες με emails υπενθύμισης

Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα

Ένας ιστότοπος μπορεί να  είναι το πιο αποτελεσματικό κανάλι για το μάρκετινγκ μιας εκδήλωσης. Πρόκειται για μια δράση που κοστίζει ελάχιστα και μπορεί να απευθυνθεί σε τεράστιο αριθμό επισκεπτών.

Προωθήστε εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πολύ μεγάλο κοινό, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το κανάλι επικοινωνίας παγκοσμίως όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν πολλά εργαλεία για την προώθηση της εκδήλωσής σας, από τη δημιουργία ειδικών σελίδων στο Facebook, έως την αγορά διαφημίσεων με χορηγία σε ιστολόγια. 

Ενθαρρύνετε το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες είναι να δημιουργήσετε ένα hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ενθαρρύνετε τους χρήστες να το χρησιμοποιήσουν. Ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director της Amuse μας λέει ότι μια άλλη επιλογή για να προκληθεί «Θόρυβος» είναι να ξεκινήσετε έναν διαγωνισμό. Για παράδειγμα, μπορείτε να υποσχεθείτε δωρεάν εισιτήρια σε όσους οι δημοσιεύσεις τους συγκεντρώνουν τα περισσότερα likes ή αναδημοσιεύσεις.

Ενεργοποιήστε τους συμμετέχοντες με emails υπενθύμισης

Το email marketing εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά κανάλια στη συνολική στρατηγική μάρκετινγκ όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse. Οι καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση εκδηλώσεων.

Το μάρκετινγκ μέσω email σάς επιτρέπει να προσεγγίζετε δυνητικούς πελάτες από την εγγραφή και να αυξήσετε στο μέγιστο το ποσοστό των συμμετεχόντων στην εκδήλωση.

Γνωρίστε καλύτερα την Amuse Concept Events

Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Amuse σχεδιάζει και υλοποιεί Projects, συνέδρια, προγράμματα εσωτερικής επικοινωνίας, προώθηση προϊόντων, αθλητικές και άλλες τελετές και επετειακά events για οργανισμούς, χορηγούς, στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη όπως δηλώνει ο κ. Βασίλης Μεντζελόπουλος της Εταιρείας Amuse. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης των προγραμμάτων της σχεδιάζει χώρους και περιβάλλοντα, αντικείμενα και ιστορίες, on line και offline content όπου οι δρώντες μετέχουν σε ένα σύμπαν δημιουργικότητας, καινοτομίας, αποκομίζοντας μια αίσθηση ενότητας και κοινής πορείας.

H Amuse είναι preferred supplier μεγάλων και σημαντικών πελατών της τοπικής και παγκόσμιας αγοράς, με σταθερές συνεργασίες με τους GermanosOTE Group, McDonald’s, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Παπαστράτος, DiageoNYXCoca Cola Hellas, Κωτσόβολος, LOréalZouliasGarnierFOX, ΒΝΙ, Notos GalleriesMake a Wish, ΑΧΑ, Deutsche Telekom, BMWProtergia, Δήμος Αθηναίων, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Amuse λάβει πληθώρα διακρίσεων μεταξύ των οποίων Gold και Platinum βραβείο “Best pivot from physical to virtual” στα Event Awards της Boussias.