Ποιοι αγρότες στην Εύβοια θα πάρουν χρήματα;

Υπογράφηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του τομέα του ελαιολάδου λόγω της Πανδημίας.

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €.

Η έγκριση της τροποποίησης, με την οποία εξαντλήθηκαν οι κανονιστικά προβλεπόμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ για την ανακούφιση των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν το αποτέλεσμα της άριστης και εντατικής συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης, όπως αυτή προκύπτει από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020.

Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο Μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης – πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου.