Είναι κάτι το πρωτόγνωρο που συμβαίνει και στην Κάρυστο.
Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι συγκλονιστικές. Τόσα χρόνια οι κάτοικοι δεν έχουν δει τέτοια εικόνα να επικρατεί σε αυτή την πανέμορφη πόλη της Νότιας Εύβοιας.
Αυτή την θλιβερή εικόνα, δυστυχώς την έχουμε δει και στη Χαλκίδα. Ξαφνικά αυτό το τρομακτικό συνέβη στην παραλία της Χαλκίδας.
Η Κάρυστος είναι παραθαλάσσια πόλη στη Νότια Εύβοια και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, ενώ υπήρξε πρωτεύουσα της ομώνυμης τέως επαρχίας.
Άδεια πόλη είναι κάθε απόγευμα εξαιτίας του καθολικού lockdown που επιβλήθηκε μετά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε όλη την Εύβοια. Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Βερούχη από την περιοχή είναι συγκλονιστικές.
Όπως όλα δείχνουν πάντως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους πειθαρχούν στα μέτρα και αυτό αποτυπώνεται από την παρακάτω εικόνα.
Δεν κινείται ούτε φύλλο στις παρακάτω φωτογραφίες που βλέπουμε από την Κάρυστο. Δεν υπάρχει ούτε ένα αυτοκίνητο μα ούτε και άνθρωπος. Η λήψη της φωτογραφίας έχει γίνει στις 6 το απόγευμα, την ώρα που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτή η στιγμή θα γραφτεί στην ιστορία ως η μοναδική φορά που συναντήσαμε μια πόλη μεγάλη, τόσο άδεια και έρημη.
Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας;
Στην χώρα μας και σε ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή αφορά όλα τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα καθώς και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτοί που μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, οι εφοδιαστικοί μηχανισμοί των supermarkets και των βενζινάδικων, και όσοι με ειδική άδεια που τους παρέχει ο εργοδότης θα μπορούν να αποδείξουν ότι πηγαίνουν στον χώρο της εργασίας τους.
Οι υπόλοιποι πρέπει (κατά το πρότυπο της Ιταλίας ή της Ισπανίας) να έχουν κάποια υπεύθυνη δήλωση ή ένα αποδεικτικό στοιχείο από κρατική υπηρεσία που να επιβεβαιώνει ότι κινούνται για κάποιο αναγκαίο σκοπό (ιατρό, φαρμακείο κ.λπ).
Τα αξιοθέατα στη Κάρυστο
Η Κάρυστος έχει πολλή καλή ρυμοτομία με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για τον λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία «Οθωνόπολις» που μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862. Είναι από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που απέκτησαν πνευματικό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και μουσείο. Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πολύ κοντά στη πόλη και σε υψόμετρο 1.400 μ. στο όρος Όχη ανεγέρθηκε ορειβατικό καταφύγιο από τη δεκαετία του 1960.
Δίπλα στο λιμάνι και στο αρχαιολογικό μουσείο, σύμφωνα με το wikipedia.org, υπάρχει παλαιό ενετικό φρούριο (Μπούρτζι) του 13ου αιώνα το οποίο επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης στεγάζεται εντός του Γιοκάλειου Ιδρύματος, με εκθέματα αγάλματα και επιγραφές από όλη την περιοχή της Καρυστίας, ευρήματα από τα Δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων. Υπάρχει ακόμα και το λαογραφικό μουσείο του Χαρίλη Δεληγιώργη που αναπαριστά το καρυστινό σπίτι. Πολλά ουζερί, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια συμπληρώνουν την πόλη.
Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας
Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό
Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν ξαφνικά στον ουρανό
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.