8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο ρόλος της γυναίκας όσο περνάν τα χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και κάθε γυναίκα αξίζει να αναγνωριστεί η προσφορά της στην κοινωνία. Για αυτό το λόγο λοιπόν, έχει δημιουργηθεί η γιορτή της γυναίκας, ή αλλιώς η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» είναι μία σταθερή γιορτή, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι κοινή σε όλο τον κόσμο. 

Πώς καθιερώθηκε;

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Οι γυναίκες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλά και τους χαμηλούς μισθούς. 

Φυσικά, όπως και κάθε άλλη γιορτή έτσι και η «Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας» δεν καθιερώθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη, καθώς χρειάστηκαν 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά. Η πρώτη ημέρα της γυναίκας εορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά σαν παγκόσμια ημέρα γυναίκας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» σηματοδοτήθηκε κυρίως από την εποχή της εκβιομηχάνισης, την αύξηση του πληθυσμού αλλά και τις ριζοσπαστικές ιδέες και έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. 

Ο χαρακτήρας της γιορτής σήμερα

Η γιορτή της γυναίκας σήμερα έχει χάσει τον πολιτικό της χαρακτήρα και έχει εμπορευματοποιηθεί. Πρόκειται περισσότερο για μία αφιέρωση, μία υπενθύμιση και μία ανταμοιβή στις γυναίκες και σε όσα έχουν προσφέρει στην κοινωνία στο σύνολο της ζωής τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα, πίσω από τα πρόσωπα δυνατών γυναικών έχουν δημιουργηθεί παγκόσμια φημισμένα brand που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών σε όλο κόσμο. Μερικές από τις πιο γνωστές κυρίες που έβαλαν το λιθαράκι τους στη χειραφέτηση των γυναικών μέσα από την ιστορία της μόδας, είναι η Coco Channel, η Estée Lauder, η Nina Ricci, η Jeanne-Marie Lanvin και η Elizabeth Arden.

Στις μέρες μας πλέον, κατά την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» πραγματοποιούνται τεράστιες εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να τιμήσουν τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες για να αποκτήσουν τη θέση που έχουν σήμερα. Παράλληλα όμως, οι διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο τονίζουν και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων στο δυτικό πολιτισμό. 

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εκδηλώσεις και εορτασμοί έχουν ως επίκεντρο την ψυχαγωγία των γυναικών αλλά και όλου του κόσμου που βρίσκεται εκεί για να τις τιμήσει.

Με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» μπορούμε να κάνουμε ένα δωράκι για τις αγαπημένες γυναίκες της ζωής σας. Είτε κάτι ιδιαίτερο, εφόσον υπάρχει η άνεση, είτε κάτι μικρότερο, από τα πολλά που υπάρχουν σήμερα. Ένα άρωμα, κάποιο κόσμημα ή έστω απλά μία κούπα με ένα προσωπικό μήνυμα όμως όλα αυτά με πολλή αγάπη.

Ας ευχηθούμε λοιπόν, από τώρα χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη, μητέρες, κόρες και συζύγους σε όλο τον κόσμο!

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Το απίστευτο πλάσμα που ήταν πάνω σε μια βάρκα

Εύβοια: Οι βάρκες βγήκαν στην στεριά στη Χαλκιδα – Τι συνέβη στη θάλασσα;

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι