6 τρόποι για ένα καλό ύπνο

Ο καλός ύπνος είναι βασικός για την υγεία μας. Το μυαλό και το σώμα μας, την ώρα του ύπνου, ξεκουράζονται και ξαναγεμίζουν ενέργεια. Όταν όμως όλο το βράδυ γυρνάμε στο κρεβάτι μας προσπαθώντας να κοιμηθούμε, το πρωί μας βρίσκει κουρασμένους και σε κακή διάθεση. Αν θες να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το πρωί να ξυπνάς φρέσκια και ανανεωμένη, ακολούθησε αυτά τα 6 μυστικά και θα κοιμάσαι σαν πουλάκι!

Πρόγραμμα ύπνου
Ένας ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα. Φτιάξε ένα πρόγραμμα με τις ώρες που θα κοιμάσαι και προσπάθησε να το τηρείς. Πήγαινε στο κρεβάτι σου κάθε βράδυ την ίδια ώρα, ακόμη και αν δεν σε παίρνει ο ύπνος αμέσως στην αρχή. Εξίσου σημαντικό είναι και το να ξυπνάς πάντα την ίδια ώρα το πρωί. Το σώμα σου μετά από λίγο καιρό, θα συνηθίσει σε αυτές τις ώρες και θα τις συνδυάσει με τον ύπνο.

Ετοίμασε το σώμα σου
Το σώμα σου πρέπει να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα για ύπνο! Ένα ζεστό μπάνιο με αρωματικά άλατα θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Άπλωσε μια κρέμα σώματος, καθάρισε το πρόσωπο σου και βάλε την αγαπημένη σου ενυδατική κρέμα. Κάνε ασκήσεις χαλάρωσης και πάρε βαθιές αναπνοές για να διώξεις το στρες της ημέρας. Δημιούργησε την δική ιεροτελεστία πριν τον ύπνο και δεν θα το μετανιώσεις!

Σταμάτα να σερφάρεις
Πόσες φορές δεν ξενύχτησες βλέποντας ακόμα ένα βιντεάκι στο Tik Tok? Οι εναλλαγές εικόνων κάνουν τον εγκέφαλο μας να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που δέχεται. Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, λοιπόν, σε δυσκολεύει να ηρεμήσεις. Άσε το τηλέφωνο, το λάπτοπ και το τάμπλετ στην άκρη. Στην θέση τους διάβασε ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και θα γεμίσει το μυαλό σου με όμορφες εικόνες πριν κοιμηθείς.

Άνεση και πολυτέλεια στο κρεβάτι
Έχεις παρατηρήσει πόσο καλύτερα κοιμάσαι όταν έχεις αλλάξεις τα σεντόνια στο κρεβάτι σου και μυρίζουν φρεσκάδα? Οι αισθήσεις μας παίζουν σημαντικό ρόλο για ένα καλό ύπνο. Επένδυσε σε απαλά και καλής ποιότητας μαξιλάρια, σεντόνια και λευκά είδη. Διάλεξε νυχτικό και πυτζάμες γυναικείες που συνδυάζουν την άνεση και την αίσθηση πολυτελείας. Άσε τα υφάσματα να σε αγκαλιάσουν γλυκά και χαλάρωσε για έναν καλύτερο ύπνο!

Πρόσεχε τι τρως και πίνεις
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο μας. Μην τρως πριν κοιμηθείς μεγάλες ποσότητες ή βαριά φαγητά που είναι δύσκολα στην πέψη. Απέφυγε τα καυτερά σνακς. Φρόντισε το βραδινό σου φαγητό να είναι ελαφρύ και εύπεπτο. Μείωσε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα ζεστό ελαφρύ ρόφημα πριν τον ύπνο όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα χαμομήλι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Φτιάξε ατμόσφαιρα
Το φως επηρεάζει τον ύπνο μας αφού επιδρά στην παραγωγή μελατονίνης, μιας απαραίτητης ορμόνης που προάγει τον ύπνο. Το φως, επίσης, ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος μας που σηματοδοτεί πότε πρέπει να είναι σε εγρήγορση και πότε να ξεκουράζεται. Επομένως, ο τεχνητός φωτισμός από λάμπες ή συσκευές όπως μια τηλεόραση μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Προτίμησε χαμηλό φωτισμό για την κρεβατοκάμαρα σου ή κοιμήσου με μια μάσκα ύπνου στα μάτια. Ψέκασε το μαξιλάρι σου με λίγες σταγόνες λεβάντας και βάλε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο για καλύτερη ατμόσφαιρα. Χαλάρωσε, αφέσου σε όμορφες σκέψεις και … όνειρα γλυκά!