3 προτάσεις για θέατρο στη Χαλκίδα τον Αύγουστο 2022

Δείτε ποιες θεατρικές παραστάσεις θα γίνουν τον Αύγουστο 2022 στη Χαλκίδα

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου έρχεται στο Θέατρο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ το έργο «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.

Την ανατρεπτική Ηλέκτρα του Ευριπίδη παρουσιάζουν το καλοκαίρι 2022 οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη αντίστοιχα. Στον ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα

πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.
«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Πανοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Ζήκος

Trailer παράστασης: Άλεξ Κωνσταντινίδης

Poster artwork: Θοδωρής Λαλάγκας

SocialmediaΔιαφήμιση: Renegademedia ΒασίληςΖαρκαδούλας

Πρωταγωνιστούν: (με σειρά εμφάνισης)

Γεωργός: Γιώργος Δεπάστας

Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου

Ορέστης: Δημήτρης Γκοτσόπουλος

Πυλάδης: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Γέροντας: Γιώργος Κωνσταντίνου

Άγγελος: Νίκος Λεκάκης

Κλυταιμνήστρα: Ιώαννα Μαυρέα

Διόσκουροι: Ιάσονας Παπαματθαίου – Αντώνης Σταμόπουλος

Χορός: (αλφαβητικά)

Φανή Αποστολίδου

Κορίνα Θεοδωρίδου

Πίνα Κούλογλου

Άννα Κωνσταντίνου

Γωγώ Παπαϊωάννου

Βάσια Χρήστου

Παραγωγή : Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Έναρξη παραστάσεων: 21:30

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος : 20 €

Φοιτητικό-Παιδικό-ΑμΕΑ-Ανέργων : 15 €

Προπώληση εισιτηρίων: ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ, Ταμείο Θεάτρου & VIVA.GR https://www.viva.gr/tickets/theater/ilektra-tou-eyripidi/

Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη
Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

Έρχονται οι ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ την Πέμπτη 11 Αυγούστου

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

(Κ. Γεωργουσόπουλος)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς

Πέμπτη 11 Αυγούστου

Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, παρουσιάζονται σε μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.

Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα.

Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Θεσμοφοριάζουσες 2022: Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές.

Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες. (Γιάννης Μπέζος)

Διανομή:

Μνησίλοχος:Γιάννης Μπέζος

Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης

Χορός: Νίκη Σερέτη

Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου

Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης

Χορός: Αρετή Πασχάλη

Χορός: Λήδα Καπνά

Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης

Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας

Χορός: Ντένια Στασινοπούλου

Χορός: ΚωνσταντίναΝταντάμη

Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου

Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου

Χορός: ΜανταλέναΚαραβάτου

Συντελεστές:

Μετάφραση:Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς

Ενορχήστρωση:Σταμάτης Σταματάκης

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Κίνηση:Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Διαφήμιση – Social Media: RenegadeMedia/Βασίλης Ζαρκαδούλας

Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μακρής

Μουσική διδασκαλία:Νεφέλη Φασουλή

Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μαρκάλας

Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Δακτυλίδη

Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Ώρα έναρξης : 9.30 μμ

Προπώληση : Ταμείο Θεάτρου & Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/thesmoforiazouses-tou-aristofani/

Μήδεια του Ευριπίδη την Πέμπτη 18 Αυγούστου
Μήδεια του Ευριπίδη την Πέμπτη 18 Αυγούστου

Έρχεται η Μήδεια του Ευριπίδη την Πέμπτη 18 Αυγούστου

Ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου σκηνοθετούν το καλοκαίρι του 2022 ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, σε μια παράσταση που θα περιοδεύσει στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακολουθώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών της αρχαίας τραγωδίας, όλα τα πρόσωπα του δράματος θα παιχτούν από τρεις ηθοποιούς: την Αθηνά Μαξίμου, τον Αιμίλιο Χειλάκη, και τον Αναστάση Ροϊλό.

Η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη αναλαμβάνουν τον ρόλο των κορυφαίων του Χορού που αποτελείται από τους: Πετρίνα Γιαννάκου, Μάιρα Γραβάνη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Γιώργος Ζυγούρης, Ελευθερία Κοντογεώργη, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Νούσης, Δάφνη Σταθάτου. Το εμβληματικότερο ίσως έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Εύα Νάθενα, την κίνηση επιμελείται η Πατρίσια Απέργη και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Η Μήδεια είναι ένα έργο για το παράφορο ερωτικό πάθος, την προδοσία και την εκδίκηση. Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, πολιορκεί απόλυτα τους ανθρώπους και η ερωτική προδοσία και ο πληγωμένος εγωισμός μετατρέπονται σε αβυσσαλέο μίσος και γίνονται η πυξίδα που κατευθύνει τη μοίρα όλων. Η Μήδεια -που για χάρη του Ιάσονα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της – βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν ο Ιάσονας της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η Μήδεια από μια πληγωμένη και περιφρονημένη γυναίκα μεταμορφώνεται σε ένα σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι. «Μπορεί η γυναίκα να μην αντέχει ν’ ακούει για μάχες και σπαθιά, μα όταν πολιορκηθεί ο έρωτάς της, δεν υπάρχει πιο πολεμόχαρη ψυχή» και έτσι αποφασίζει να εξοντώσει την νεαρή αντίζηλό της στέλνοντας της δηλητηριασμένα δώρα που προκαλούν τον φρικιαστικό θάνατό της. Η προδομένη Μήδεια όμως δεν σταματάει εκεί. Αποφασίζει να κάνει την πιο αδιανόητη πράξη: να σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια τα δυο παιδιά τους. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην τα εξοντώσει η εξουσία. Γι’ αυτό ο Ευριπίδης –και παρά την αποτρόπαια πράξη της- στο τέλος αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει.

ΜΗΔΕΙΑ

ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Πρωτότυπη Μουσική – Διδασκαλία Χορικών: Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά- Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Κίνηση – Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Λογοθεραπεία-Αγωγή λόγου: Ηλίας Παπαθανασίου

Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Δάφνη –Χρυσή Φωτεινάτου

Βοηθός Χορογράφου: Εμμανουέλα Σακελλάρη

Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά

Υπεύθυνη περιοδείας: Αλεξάνδρα Κούζουνα

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου

Παραγωγή: Παναγιώτης Γεροδήμος – ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ Ε.Ε.

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΜΗΔΕΙΑ

Αθηνά Μαξίμου

ΙΑΣΩΝ – ΚΡΕΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

Αιμίλιος Χειλάκης

ΑΙΓΕΑΣ – ΤΡΟΦΟΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ

Αναστάσης Ροϊλός

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΟΡΟΥ

Μυρτώ Αλικάκη

Γιώτα Νέγκα

ΜΟΥΣΙΚΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

Δημήτρης Καμαρωτός

ΧΟΡΟΣ

Πετρίνα Γιαννάκου, Μάιρα Γραβάνη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη,Γιώργος Ζυγούρης, Ελευθερία Κοντογεώργη, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Μπούτσικος

Γιώργος Νούσης, Δάφνη Σταθάτου

Ώρα έναρξης : 9.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων : 20 € & 17 € (φοιτητικό, άνεργοι,ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ : VIVA.GR & ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ