2ο γυμνάσιο Χαλκίδας: Δείτε τι ετοιμάζουν για την UNESCO

To 2o Γυμνάσιο Χαλκίδας συμμετέχει στο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO

Οι μαθήτριες, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας με ανοιχτή σκέψη επικοινωνούν και ταξιδεύουν εδώ και χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Comenius και Erasmus+) δημιουργώντας φιλίες και γέφυρες επικοινωνίας με διαφορετικούς πολιτισμούς αποκομίζοντας γνώση και εμπειρία.

Από τη φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 συμμετέχουν στο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO με πρόγραμμα τη Διαπολιτισμική Μάθηση, Ετερότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά (Intercultural Learning, Diversity and Cultural Heritage) συγκεντρώνοντας σε μία ιστοσελίδα την άυλη πολιτισμική κληρονομιά των χωρών καταγωγής των μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας καθώς και των μαθητριών και μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων στα ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχοντας με παρουσιάσεις των δράσεων μας σε παγκόσμιες ημέρες του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες συλλέγουν-καταγράφουν-παρουσιάζουν ψηφιακά μύθους, παραμύθια, παραδοσιακές συνταγές, ήθη και έθιμα από τα πολιτισμικά περιβάλλοντά τους με στόχο την ανάδειξη του πλούτου και την κατανόηση των πολλαπλών πτυχών των πολιτισμών τους με στόχο να καλλιεργηθεί ένας δημιουργικός διαπολιτισμικός διάλογος.

Οι χώρες καταγωγής των μαθητριών και μαθητών είναι: Ελλάδα, Αλβανία, Πακιστάν, Ρουμανία, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Τσεχία και από παλαιότερες συνεργασίες η Ουγγαρία.

Πρώτη στάση 20 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

Δεύτερη στάση 21 Μαΐου 2021: Παγκόσμια ημέρα για το διάλογο και την ανάπτυξη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων σε διεθνείς συμμετοχές θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και της τοπικής κοινότητας.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος Α2 μαζί με τους υπεύθυνους: τις κυρίες Τσομώκου Χριστίνα, Κωνσταντοπούλου Ευαγγελία και Καράπα Μαγδαληνή έχουν αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση του όλου εγχειρήματος.